Enver Hodžaj: “Imamo informacije da još 10 država može da povuče priznanje Kosova”

PRIŠTINA – Postoje kredibilne informacije da još deset država može da povuče priznanje Kosova, izjavio je zamjenik premijera Kosova u ostavci Enver Hodžaj.

Zamjenik premijera Kosova u ostavci i zamjenik predsjednika Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj je u emisiji KTV rekao da su od “jedne susjedne zemlje” dobili informacije da “Srbija priprema kampanju za povlačenje priznanja” i pomenuta su i sredstva za to.

“Trinaest država je povuklo priznanje. Mi treba prvo da shvatimo karakter naše državnosti. Ako bismo bili članica UN priznanje bi bilo univerzalno. U situaciji u kojoj smo, kada jedna država prizna Kosovo, treba uspostaviti diplomatske odnose. Neke od njih su stvarno ranjive”, kazao je Hodžaj i dodao da je dijalog sa Srbijom imao za cilj, pored ostalog, i da donese nova priznanja Kosova, prenose Nezavisne novine.

Hodžaj koji je u dva mandata od 2010. godine bio ministar spoljnih poslova Kosova, rekao je da Kosovu treba spoljna politika koja ima operativni plan i strateški pristup, i podvukao da su povlačenja priznanja Kosova mogla biti preduprijeđena.Ostavite komentar: