Energetska zajednica: Srbija može da se priključi na Turski tok

Sekretarijat Energetske zajednice iz Beča donio je mišljenje prema kome će Srbija moći da se priključi na projekat gasovoda “Gastrans 2”, koji je praktično sjeverni nastavak “Turskog toka”.

Mišljenje koje je pravno neobavezujuće za zvanične ograne EU, ali je praktično dozvola u oblasti energetike, objavljeno je na sajtu Energetske zajednice.

U svom mišljenju Sekretarijat traži niz uslova da bi se osiguralo da projekat ne dovede do zatvaranja tržišta u Srbiji i šire, prenose beogradski mediji.

Projekat naftovoda “Gastrans” je produžetak novog gasovoda koji će se graditi u Bugarskoj, a očekuje se da će biti povezan sa projektom “Turski tok “koji povezuje Rusiju sa Turskom.

Cilj projekta je da poveća dodatne količine ruskog gasa u jugoistočnu i centralnu Evropu.

Sa predviđenim kapacitetom od skoro 14 milijardi metara kubnih gasa godišnje, “Gastransov” cjevovod trebalo bi da počne sa radom na srpskom segmentu do 2020. godine i da puni kapacitet dostigne tokom 2022. godine.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić juče je naveo da je Srbija značajno bliže izgradnji gasovoda kroz zemlju poslije mišljenja Energetske zajednice u vezi s projektom Magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom.

On je naveo i da će pitanja iz takozvanog “Trećeg energetskog paketa”, koji zabranjuje monopol u trasportu i trgovini gasom, biti predmet daljih razgovora između Energetske zajednice i srpskog regulatornog tijela – Agencije za energetiku.

 

Izvor.(SRNA)

 Ostavite komentar: