Emanuel Makron stigao u Srbiju

Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je u dvodnevnu posjetu Srbiji. Svečani doček biće priređen ispred Palate “Srbija”, a planirano je potpisivanje više od 20 sporazuma o saradnji dve države.

Emanuel Makron stigao je u dvodnevnu posjetu Beogradu, a njegov domaćin, srpski predsednik Aleksandar Vučić, kaže da je posjeta potvrda dobrih odnosa dve države i dobar put da Srbija i Francuska dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje.

Predsjednik Francuske je u 15.30 sletio na beogradski aerodrom koji je ugovorom o koncesiji preuzela upravo francuska kompanija “Vansi” na 25 godina.

Pored Makronovog aviona, sletio je i avion sa francuskom delegacijom.

Makronu je priređen tradicionalni doček uz pogaču i so.

Uslijediće sastanci dvojice predsjednika i delegacija, a potom će Makron i Vučić obići Novo groblje i položiti vijence na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda iz Prvog svjetskog rata.

Na lični zahtjev predsjednika Francuske, vijenci će biti položeni i na grob Milunke Savić, koju su zbog izuzetne hrabrosti Francuzi prozvali srpska Jovanka Orleanka.

Završnica prvog dana posjete je na Kalemgedanu, kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj.

Posjeta francuskog predsjednika je za Srbiju važna sa političkog, ekonomskog i kulturnog aspekta – dvije zemlje bi trebalo da potpišu 22 sporazuma, prije svega o kupovini francuske vojne opreme i naoružanja, do ugovora iz oblasti transporta, pravosuđa, obrazovanja.

Francuski mediji pišu da će glavne teme biti – dijalog Beograda i Prištine i evrointegracije.

Posjetu francuskog predsjednika obezbjeđuje do 5.000 srpskih policajaca, uz pripadnike specijalnih jedinica bezbjednosnih službi, a Makrona će čuvati i francuski specijalci.

 

Izvor:(RTS)             Video(Tanjug.rs)

Ostavite komentar: