Ekstremna vrućina stiže u Evropu

U Evropu stiže ekstremni toplotni talas koji bi mogao da obori rekorde za jun, a izuzetno visoke temperature će pogoditi posebno zapadni dio kontinenta.

Prema najnovijim predviđanjima, kako prenosi Sivir veder (Severe Weather), najviše će biti pogođeni dijelovi Španije i Francuske, gdje će temperature preći 40 stepeni.

Izuzetno visoke temperature u Evropu će stići sa Pirinejskog poluostrva i iz zapadne Sahare, navodi Indeks.

Kako se navodi, vrućine počinju danas na sjeveru Španije, u Francuskoj kao i na sjeveru Italije, a vrhunac toplotnog talasa u Evropi se očekuje u četvrtak.

Mjestimično, temperature bi u Španiji i Francuskoj mogle da pređu i ekstremnih 46 stepeni.

Posljednji dan toplotnog talasa u većini zemalja trebalo bi da bude petak, nakon čega bi nad Evropom trebalo da počne da djeluje hladni front.

Francuska se sprema za “potencijalno opasan” toplotni talas koji bi mogao dostići rekordne temperature za jun, a vlasti u Parizu postavile su “hladne sobe” u opštinskim zgradama, otvorile bazene za noćno kupanje i postavile dodatne česme za piće.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je juče, za Žurnal du Dimanš, da će čak osam bazena biti otvoreno poslije 22.00 časova tokom talasa vrućina, kupanje će biti dozvoljeno u kanalu Vilet i tri privremena bazena biće otvorena u gusto naseljenim četvrtima glavnog grada, prenio je Rojters.

Pijaća voda dijeliće se beskućnicima, a škole u Parizu i okolini podstiču učenike da nose vodu sa sobom i stavljaju kremu za sunce.

Trenutna rekordna temperatura za jun iznosi 41,5 stepeni zabilježenih u blizini Narbona na jugu Francuske u junu 2003. godine.

– Potencijalno opasan toplotni talas će zahvatiti veliki pojas zapadne i sjeverne Evrope ove nedjelje – piše sajt Akuveder.

Relativno visok nivo vlažnosti znači da će subjektivn osjećaj biti da je 47 stepeni, dodaju meterolozi, prenosi RTRS.Ostavite komentar: