Ekološka katastrofa u Sjevernoj Makedoniji: U fabrici gori 100 tona hemikalija

22.11.2023. | 19:25

Mještanima tetovskog sela Fališe zabranjeno je da otvaraju prozore i izlaze iz svojih domova, kao i da se kreću u krugu od dva kilometara od fabrike boja i lakova “Eurokom” u kojoj je izbio požar i gori oko 100 tona hemikalija.

Nadležni su upozorili na enormnu zagađenost vazduha, a direktor fabrike Stojanče Angelov tražio je od Ministarstva životne sredine da pošalje mobilnu stanicu za mjerenje zagađenja, ali su iz Ministarstva dobili odgovor da je nemaju.

-Zbog visoke temperature postoji opasnost da se uruši cijela zgrada. Građanima je zabranjeno kretanje ovdje. Apelujem na njih da uopšte ne izlaze iz kuća ako za to nemaju potrebe. Ne zna se kolika je zagađenost, ali ima mnogo hemikalija – rekao je Angelov.

Centar za javno zdravlje će u narednom periodu obaviti ispitivanje vode i zemljišta.

-Naša preporuka je da nema potrebe da budemo na ovom mjestu jer trenutno imamo ugljen-monoksid, ugljen-dioksid, dioksine i druge štetne materije u vazduh u krugu od dva kilometra. Ljudima se savjetuje da ostanu u svojim domovima i da ne izlaze bez potrebe. U narednom periodu biće izvršena ispitivanja vode i zemljišta kako bi se utvrdilo da li ima zagađenja  –  rekao je dr Ratko Davidovski iz Centra za javno zdravlje Tetovo.

Požar se, nakon što je progutao skoro cijeli magacin i prodajnu halu „Eurokoma”, na površini od 1.000 kvadratnih metara, stavlja pod kontrolu.

Požar gase vatrogasne jedinice Tetova zajedno sa kolegama iz Kumanova, Velesa, Skoplja i Gostivara. Oni su uspešno sprečili da se vatra proširi na susjedne objekte, prenijeli su skopski mediji.