Džonson: Izlazimo iz EU 31. oktobra, uz dogovor ili bez njega

Bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson, kojeg smatraju favoritom u trci za nasljednika premijerke Tereze Mej, obećao je da će izvijesti Britaniju iz EU 31. oktobra, sa ili bez dogovora sa EU, prenosi Rojters.

Boris Džonson je u intervjuu za Bi-Bi-Si njuz, naveo da ne želi Bregzit bez dogovora, ali da je neophodnio tu temu staviti na sto, kako bi Britanija mogla da dobije rezultat koji želi.

– Moramo da pronađemo način i pokažemo našim prijateljima i partnerima koliko smo ozbiljni u svojoj odluci. Moraju da shvate da je naša odluka o izlasku iz EU konačna. Moje obećanje je da izađemo iz EU na Noć vještica, 31. oktobra – rekao je Džonson u intervjuu za Bi-Bi-Si njuz prenosi Rojters.

Zaprijetio je Evropskoj uniji da će blokirati isplatu ugovorene naknade za “razvod” u iznosu od 39 milijardi funti (oko 44 milijarde evra) sve dok EU ne pristane na bolje uslove za izlazak Velike Britanije.

– Mislim da naši prijatelji i partneri moraju da shvate da novac neće biti isplaćen sve dok ne budemo imali jasniju sliku o daljem putu – rekao je Džonson.

Boris Džonson i britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant boriće se za funkciju britanskog premijera i lidera britanske Konzervativne stranke, pošto su osvojili najviše glasova u stranačkoj trci za lidera.

Džonson i Hant će se takmičiti u drugom krugu koje će odlučiti od oko 160.000 članova Konzervativne partije, koji će pismenim putem glasati do 21. jula, a pobjednik će biti objavljen 22. jula.

Konzervativci biraju novog lidera nakon što je Tereza Mej objavila da podnosi ostavku pošto nije uspjela da sprovede Bregzit.

 

Izvor:(RTRS)

Ostavite komentar: