Dvije godine od ubistva Kristine (16): Svekar i svekrva je nasmrt pretukli

Kristina N. (16) preminula je pretposljednjeg dana 2021. godine od posljedica brutalnog fizičkog zlostavljanja koje je trpila mjesecima.

Osumnjičeni da su je tukli rukama i nogama, metalnim cijevima, gasili cigarete po tijelu i sjekli nožem po grudima, su njeni svekar i svekrva kojima se sudi pred Višim sudom u Smederevu. Svekar je i dalje u pritvoru dok je svekrva na slobodi već godinu dana. Uprkos sumnjama da je djevojka prije smrti bila žrtva trgovine ljudima, nema ni istrage niti postupka protiv mogućih krivaca.

Prošle su gotovo dve godine od kada je maloljetna Kristina N. (16) umrla ugušivši se sopstvenom krvlju usljed posljedica višemjesečnog batinanja, zbog čega su uhapšeni roditelji njenog supruga. Nevjenčani supružnici, svekar i svekrva, Arben Asanović (33) i Elvira Rahmani (34) terete se za krivično djelo nasilje u porodici sa zadesnom smrću. Optužnica je podignuta u maju prošle godine.

Svekrvi pritvor ukinut prije godinu dana

Više javno tužilaštvo u Smederevu nema obrazloženje zbog čega su se odlučili za ovo krivično djelo, a ne za ubistvo.

“Optužnica je podignuta na osnovu pribavljenih dokaza, i po istoj se vodi postupak pred Višim sudom u Smederevu. S obzirom na to da je suđenje po optužnici u toku, tužilaštvo ne može davati bilo kakav komentar u vezi postupka i dokaza na osnovu kojih je podignuta optužnica”, navodi viši javni tužilac, Ivan Konatar.

Prema informacijama od tužioca, svekar je i dalje u pritvoru, dok je svekrvi pritvor ukinut riješenjem Apelacionog suda u Beogradu prije godinu dana.

Ono što je frapantno u cijeloj tragediji jeste sumnja koju niko nije provjerio – da li je maloljetna djevojka iz Beograda u ovu porodicu dospjela nakon što su je roditelji prodali zbog dogovorenog braka.

“Kod hranitelja je i najmlađe dijete”

Kako se navodi, pokušano je da se dobiju odgovori u Ministarstvu za brigu o porodici. Iz ministarstva su ih uputili na nadležne centre za socijalni rad. Odgovor na pitanje da li se vodi bilo kakav postupak zbog moguće trgovine ljudima, niko ne nudi, pišu Novosti.

Direktorka Centra za socijalni rad Žabari, Marina Milošević potvrdila je za Novosti da je osmoro maloljetne djece uhapšenog bračnog para, a među njima i šesnaestogodišnji muž preminule djevojke, smješteni u hraniteljske porodice. Kod hranitelja je i najmlađe dijete koje je optužena svekrva E.R. rodila dok je bila u pritvoru.

U Osnovnom sudu u Smederevskoj Palanci obaviješteni smo da je Arbenu Asanoviću ranije izricana mjera zabrane prilaska sinu, odnosno suprugu pokojne maloljetnice, upravo zbog nasilničkog ponašanja. Da je ova mjera poštovana, možda se tragedija mogla izbjeći.

U obdukcionom zapisniku stoji da je smrt nasilna

Podsjetimo, policija je 30. decembra 2021. pozvana jer je, kako su tvrdili svekar i svekrva, Kristina pala s merdevina i stradala. Međutim, ispostavilo se da je umrla od nasilnih povreda. U obdukcionom zapisniku stoji da je “smrt nasilna usljed gušenja želudačnim sadržajem kome je prethodilo stanje šoka i gubitak svijesti nakon nasilno nanijetih povreda na velikoj površini tijela”. Tužilaštvo tvrdi se da su svekar i svekrva mjesecima mučili i tukli djevojku koja je na kraju podlegla torturi i umrla.

Ostavite komentar:

88nnd4crj7