Ðukanovic tvrdi: Premijer rekao da se neće glasati o Temeljnom ugovoru sa SPC

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je da je premijer Dritan Abazović rekao da se na prošloj sjednici vlade na kojoj je usvojen prijedlog Temeljnog ugovora sa SPC, neće glasati o tom dokumentu.

“Sve partije koje su u aktuelnom vladinom aranžmanu dobile su uvjeravanje da se na prošloj sjednici vlade neće glasati o Temeljnom ugovoru sa SPC, već da će se samo otvoriti rasprava na tu temu. To nas je upućivalo na zaključak da je premijer prihvatio sugestije”, rekao je crnogorski predsjednik i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Ðukanović u intervjuu Televiziji Crne Gore.

Na pitanje “da li to znači da ih je premijer Dritan Abazović prevario”, Ðukanović je rekao da je on na sastanku rekao da će biti otvorena rasprava i da se vlada neće izjašnjavati o tom aktu.

Ðukanović je ponovio da je vlada napustila dogovor dajući prioritetet sklapanju ugovora sa SPC u odnosu na sporazumom definisane prioritete prilikom formiranja vlasti, a to je prije svega bavljenje evropskom agendom Crne Gore.

Komentarišući izjavu premijera da se pojedinci ne plaše Temeljnog ugovora već Europola, Ðukanović je ocijenio da je riječ o zamjeni teza.

“Pokušava se pustiti magla, da bi se pod plaštom fingirane borbe protiv kriminala i korupcije pokušale sakriti određene slabosti”, poručio je Ðukanović i ocijenio da je vlada napravila dvije greške – prva je napuštanje evropske agende, a druga zbrzana procedura usvajanja Temeljnog ugovora.

Ðukanović je rekao da nije adekvatno bio upoznat sa sadržajem ugovora.

“Desetak dana ranije, u susretu sa premijerom dobio sam samo normativan dio, bez preambule koja sadrži važan dio ukupne političke priče. Da sam bio upoznat sa kompletnim tekstom, smatrao bih potpuno neadekvatnim da se o tim pitanjima povede sporadična priča”, naglasio je Ðukanović.

Vlada Crne Gore usvojila je u petak prijedlog Temeljnog ugovora sa SPC.

Ostavite komentar: