Državni tužilac Venecuele: Sve spremno za istragu protiv Gvaida

29.01.2019. | 18:21

Državni tužilac Venecuele Tarek Sab izjavio je da je spreman da pokrene istragu protiv predsednika parlamenta i samoproglašenog predsednika države Huana Gvaida.

„Predao sam predsjedniku Vrhovnog suda dokumenta koja se tiču preliminarne istrage koju je pokrenulo Državno tužilaštvo protiv građanina Huana Gvaida“, rekao je Sab.

Prema njegovim riječima, istraga je povezana sa „aktima nasilja koji su se desili u zemlji od 22. januara“.

Državni tužilac Venecuele je zatražio od Vrhovnog suda da Gvaidu zabrani izlazak iz zemlje, da mu se blokiraju računi i zabrani raspolaganje imovinom.

Podsjetimo, prema podacima Komesarijata za ljudska prava UN, tokom protesta od 22. januara u Venecueli je poginulo najmanje 40 osoba.

Predsjednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido 23. januara se proglasio za privremenog šefa države tokom trajanja mandata privremene vlade u zemlji. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja priznale su Gvaida i zahtjevale od predjsednika Venecuele Nikolasa Madura, kojeg ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao marionetom Sjedinjenih Američkih Država.

 

Izvor:(SPUTNIK)