DPS: “Svim sredstvima braniti državu od pokušaja posrbljavanja”

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DSP) održalo je vanrednu sjednicu kojom je predsjedavao lider stranke Milo Đukanović, a poslije koje je saopšteno da će „svim sredstvima braniti državu od evidentnog agresivnog pokušaja posrbljavanja“.

DPS je osudio namjeru Vlade da na sutrašnjoj sjednici donese Odluku o izmijeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, kao i da se usvoji Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Konstatovana je, kako smatraju, nedvosmislena namjera nove parlamentarne većine da na taj način sprovede izborni inženjering, kako bi se obezbijedila nelegitimna većina na narednim izborima i na silu mijenjala demografska slika Crne Gore, što vodi u dodatnu destabilizaciju države.

„Smatramo da ovakav potez obesmišljava rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva koji bi upravo trebalo da se bavi ovom materijom, i u kojem predstavnici DPS-a učestvuju u cilju iznalaženja najboljih kompromisnih rješenja, sa ostalim poslaničkim klubovima“, navodi se u saopštenju Predsjedništva DPS-a, prenijele su „Vijesti“.

Poručili su da će ta partija, ukoliko Vlada usvoji navedeni Prijedlog Odluke i Nacrta, napustiti Odbor i uputiti odgovarajuću inicijativu Ustavnom sudu, tvrdeći da je odluka koja je predložena, zbog predviđene retroaktivne primjene, neustavna.

„Konstatovano je da aktuelna parlamentarna većina jeste osvojila potrebnu većinu da bi formirala Vladu kako bi vodila unutrašnju i spoljnu politiku, ali da to ne znači da je dobila pravo da svojim djelovanjem obezdržavi Crnu Goru i uvede je u velikosrpski nacionalni projekat“, navodi se u saopštenju.
Predsjedništvo DPS-a je, takođe, razmatralo predizborne aktivnosti u Herceg Novom, uz očekivanje da će ta partija na predstojećim izborima ostvariti zapažen rezultat.

 

 

Ostavite komentar: