Donald Tramp zvanično optužen za zloupotrebu i opstrukciju

Američki Kongres je objavio da će proces impičmenta protiv predsjednika SAD Donalda Trampa biti pokrenut po dvije tačke — zloupotrebi položaja i ometanje istrage Kongresa.

„Prva tačka je zloupotreba položaja. Kršenje zakona koje zaslužuje opoziv je kada predsjednik koristi ovlašćenja svoje javne funkcije radi lične koristi…“, rekao je predsedavajući odbora za pravosudna pitanja Džerold Nadler.

Prema njegovim riječima, upravo to je Tramp učinio kada je „vršio pritisak na Ukrajinu kako bi se ona miješala u predsjedničke izbore 2020. godine“. Tramp je, pri tome, miješao u tok istrage koju su pokrenule demokrate u Kongresu.

„To daje osnov za drugu tačku – ometanje istrage Kongresa“, istakao je Nadler.

Nadler je dodao da će odbor za pravosuđe ove nedjelje razmotriti ove tačke kako bi Predstavničkom domu iznio svoje preporuke o opozivu. U slučaju da Predstavnički dom, koji kontrolišu demokrate izglasao opoziv Trampu, slučaj će preći u Senat. Pri tome su, demokrate, koje kontrolišu odbore koji se bave istragom, više puta odbijale da pozovu svjedoke koje su predlagali republikanci, pozivajući samo one koje su smatrali neophodnim.

Bijela kuća odbila je da učestvuje u raspravi. Predstavnici Bijele kuće izjavili su da računaju na pošten proces u Senatu koji kontrolišu republikanci, nakon što demokrate izglasaju opoziv Trampu u Predstavničkom domu.

Demokrate su započele proces Trampovog opoziva, osumnjičivši ga da odlaže vojnu pomoć Ukrajini i zahtevajući, u zamjenu za pružanje pomoći, istragu protiv svog političkog protivnika Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera. Tramp tvrdi da je od ukrajinskih vlasti samo tražio borbu protiv korupcije.

Ako Predstavnički dom pod kontrolom Demokratske partije izglasa opoziv Trampu, slučaj će preći u Senat, gdje većinu čine članovi Trampove stranke – republikanci, koji nemaju namjeru da smjene predsjednika.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 Ostavite komentar: