Donald Tramp proglasio vanredno stanje u Americi

Donald Tramp proglasio je vanredno stanje u Sjedinjenim Američkim Državama. Tim potezom namjerava da zaobiđe proces odlučivanja u Kongresu koji prema američkom Ustavu raspoređuje proračunska sredstva pa će možda uspjeti da pronađe i potrebna sredstva kako bi izgradio “svoj” zid na granici s Meksikom.

Predsjednik Tramp je i ranije govorio o mogućnosti proglašenja vanrednog stanja, i to u nekoliko navrata dok je trajala blokada vlade. Tramp proglašenje vanrednog stanja vidi kao način za pronalazak sredstava kojima će platiti zid na granici s Meksikom koji je obećao za vrijeme predizborne kampanje.

Kroz oba doma Kongresa je kasno sinoć i jutros po našem vremenu prošao dvostranački kompromisni zakon o finansiranju savezne vlade.

Taj zakon osiguraće više od 300 milijardi dolara za Ministarstvo nacionalne sigurnosti i niz drugih agencija do 30. septembra, kraja tekuće proračunske godine. Tako će se spriječiti nova blokada vlade.

Isti zakon za Trampov zid predviđa 1,27 milijardi dolara za izgradnju zida. Trampu za zid kakav on planira sagraditi treba gotovo šest milijardi dolara.

Taj zakon treba potpisati predsjednik Tramp, a sinoć je Bijela kuća najavila kako će uz njega potpisati i deklaraciju o proglašenju vanrednog stanja u SAD-u.

Budući da su glasanja u Kongresu održana kasno sinoć, Trampovo potpisivanje zakona i deklaracije o proglašavanju vanrednog stanja odgođeni su za danas.

 

Ostavite komentar: