Donald Tramp prijeti Evropi: Vratićemo vam teroriste

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je da će „hiljade terorista ’Islamske države‘, koji su zarobljeni u Siriji, vratiti u Evropu“.

Kako javlja „Indipendent“, ukoliko evropske države ne budu žele da prihvate svoje građane koji su se pridružile DAEŠ-u u Siriji, SAD će ih same poslati u Evropu, kazao je Tramp.

Oko 800 boraca „Islamske države“ porijeklom iz Evrope zarobljeno je na sjeveru Sirije zajedno sa ženama i djecom.

Trampova administracije zahtijevala je od vlada evropskih zemalja da prihvate svoje građane koji se sumnjiče da su se pridružili DAEŠ-u, ali većina zemalja je odbila da to učini iz straha da su povratnici iz Sirije bezbjednosni rizik, prenosi B 92.

„Želimo da Evropa primi hiljade boraca ’Islamske države‘. Hajde da vidimo da li će ih primiti. Ako neće, mi ćemo morati da ih pošaljemo u Evropu“, rekao je Tramp u Bijeloj kući.

Američki saveznici u Siriji drže u zarobljeništvu oko 13.000 stranaca, koji se sumnjiče da su povezani sa DAEŠ-om

Riječ je o oko 2.000 muškaraca i oko 11.000 žena i djece, od kojih je većina zarobljena prilikom pada kalifata ranije ove godine.

Pretpostavlja se da je zarobljeno više od 50 državljana Velike Britanije, od kojih je devet muškaraca, 20 žena i oko 30 djece. Među njima je i Šamina Begum (15), takozvana nevjesta DAEŠ-a, koja je napustila Veliku Britaniju kao bi se pridružila ID u Siriji, piše „Independent“, a prenosi “Sputnik”.Ostavite komentar: