Donald Tramp naredio američkim kompanijama da napuste Kinu

Američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) izjavio je danas da je naredio američkim firmama da napuste Kinu nakon što je Peking najavio uvođenje carina na američku robu vrijednu 75 milijardi dolara, raspirijući trgovinski rat između dva najveća svjetska privrede.

Tramp je, ranije, na Twitteru najavio da će na najnoviji kineski potez odgovoriti kasnije danas. Predsjednik se sredinom dana susreo s zvaničnicima zaduženima za trgovinu, rekao je visoki zvaničnik Bijele kuće.

– Ne trebamo Kinu i iskreno govoreći bilo bi puno bolje bez njih. Golemi novac koji je Kina zaradila i ukrala od Sjedinjenih Država, godinu za godinom, decenijama, mora prestati – napisao je Tramp na Twitteru.

Nejasno je po kojem bi zakonu Tramp mogao narediti američkim kompanijama da prekinu svoje poslovanje u Kini ili da prestanu nabavljati određene proizvode iz te zemlje.

Tramp je takođe rekao da je američkim poštanskimkompanijama, poput “FedEx-a”, “Amazona”, “UPS-a” i Američke pošte naredio da potraže i prekinu dostavu svih pošiljaka koje sadrže opioid fentanil u SAD-u.

Kina je u petak najavila da će u znak odmazde uvesti carine na američku robu vrijednu 75 milijarda dolara, prvi put i na sirovu naftu.

Peking će od početka septembra odnosno sredine decembra uvesti carine u rasponu od pet do 10 posto na 5078 proizvoda iz SAD-a, uključujući soju, sirovu naftu i male vazduhoplove.

Najavljene su i 25-procentne carine na uvoz automobila iz SAD-a te pet procentne carine na uvoz automobilskih dijelova koje će stupiti na snagu 15. decembra.

Odmazda je to Pekinga na poteze Trumpa koji je ranije uveo visoke carine na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijarda dolara i najavio dva nova kruga carina na dodatnih 300 milijarda dolara kineskog uvoza, početkom septembra i sredinom decembra, uključujući mobilne telefone, laptope, odjeću i igračke.

 

Izvor:(Avaz.ba)Ostavite komentar: