Dojče vele o vakcinima u Srbiji: Vučić bi da ide Titovim stopama kao nesvrstani

Ponuda vakcina sa Istoka i Zapada u Srbiji, za predsjednika Aleksandra Vučiča je dobrodošla prilika da demonstrira Srbima korist od svojih odnosa sa moćim prijateljima u Moskvi i Pekingu, piše “Noje cirher cajtung” (NŽ).

“Daleko manje se trudi oko Brisela, kao da misli da mu je tamo naklonost zagarantovana”, navodi se u tekstu koji prenosi Dojče vele.

Švajcarski list, povodom pokretanja proizvodnje vakcine “Sputnjik V” u Srbiji, ocjenjuje da je to “cjepivo proteklih sedmica izazvalo kontroverze u cijeloj Evropi”.

“Politizacija nabavke cjepiva u Srbiji ima sasvim drugu poentu. Vučić bi da ide Titovim stopama i djela kao nesvrstani. Kako kandidat za EU sa odličnim vezama u Moskvi i Pekingu, Srbija je poručila doze sa Istoka i Zapada”, napominje NŽ.

List podsjeća da je ove nedjelje iz beogradskog Torlaka izašlo prvih 1.100 doza vakcine Sputnjik V koje su poslate u Rusiju na provjeru kvaliteta.

“Od iduće godine bi čitav proizvodni ciklus trebalo da se autonomno odvija u Srbiji. Vlada se nada godišnjoj proizvodnji 30 miliona jedinica”, piše taj list.

Kako se navodi, Srbija tako postaje prva evropska zemlja, osim Rusije, koja pravi Sputnjik V.

NŽ napominje i da su “u velikom stilu” vakcinisani građani susjednih zemalja, a da su “vakcinalni turisti” doputovali su i iz Njemačke, Austrije i Švajcarske.

“Srpskom predsjedniku veoma prija uloga regionalnog lidera. Ona doduše u susjedstvu izaziva skepsu i odbijanje. Ali Vučić ukazuje na to da je isporučio vakcine u Sarajevo mjesecima prije EU. I druge susjede je darivao malim isporukama. Kosovo pak odbija cjepivo iz zemalja koje nisu priznale nezavisnost. Tako kineske i ruske vakcine ne dolaze u obzir – a pogotovo ne Sputnjik V proizveden u Srbiji”, zakljucuje švajcarski list.

Ostavite komentar: