Dogovor lidera EU, Ursula fon der Lejen predložena za predsjednicu Evropske komisije

Na vanrednom samitu evropski lideri konačno su postigli dogovor o tome ko će voditi evropske institucije u sljedećih pet godina. Njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen predložena je za predsjednicu Evropske komisije.

Neslaganje o kandidatu za novog predsjednika Evropske komisije do sada su bila prepreka za dogovor.

Ursula fon der Lejen je bliska saradnica kancelarke Angele Merkel i, ako to odobri Evropski parlament, ona će postati prva žena predsjednik Evropske komisije.

Ursula fon der Lejen

Ursula fon der Lejen je prva žena ministar odbrane Njemačke. Od 2009. do 2013. godine bila je federalni ministar za rad i socijalna pitanja. Prije toga bila je ministar za porodična pitanja. Doktorka je medicinskih nauka, članica je Hrišćansko-demokratske unije. U politici je od 2005. godine. Smatraju je atraktivnom, uzor je mladim ženama ne samo što je uspješna žena, već i majka sedmoro djece.

Šarl Mišel

Prema dogovoru koji su danas postigli lideri EU, na čelo Evropskog savjeta trebalo bi da dođe belgijski primijer Šarl Mišel.

On je iz stranke Reformatorsko pravo. Rođen je 1975. godine u Namnoru, a 1998. je završio pravo na Briselskom slobodnom univerzitetu i Amsterdamskom univerzitetu. Od 1994. je odbornik u skupštini Valonskog Brabanta, a od 1999. je poslanik u parlamentu Belgije. Bio je ministar za visoko obrazovanje i inovacije. Od 11. oktobra 2014. godine je predsjednik Vlade Belgije.

Predsjednik Evropskog savjeta bira se na period od 1. decembra 2019. do 31. maja 2022. godine, a njegov mandat od dvije i po godine može jednom da bude obnovljen.

Đozep Borel

Mjesto šefa diplomatije umjesto Federike Mogerini pripalo bi španskom ministru spoljnih poslova Đozepu Borelu. Porijeklom je iz Katalonije a njegovu nominaciju kritikuju separatisti jer se izjašnjavao protiv otcepljenja te španske pokrajine. Ukoliko bude izabran na mjesto šefa diplomatije EU, to bi moglo da dovede do komplikacija, zbog činjenice da Španija ne priznaje Kosovo, navodi “Politiko”, a prenosi Sputnjik. Borelj bi mogao biti i novi posrednik u dijalogu Srbije i takozvanog Kosova, koji za cilj ima normalizaciju odnosa.

Kristin Lagard

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard predložena je za šefa Evropske centralne banke. Ona je na Tviteru objavila da joj je čast što je nominivana za tu dužnost i objavila da privremeno odustaje od pozicije u MMF-u.

Prije direktorke MMF-a, Lagardova bila je ministar ekonomije, finansija i industrije Francuske, prethodno ministarka poljoprivrede i ribarstva. Bila je i prva žena – ministar ekonomskih poslova u državama članicama grupe G8. Istakavši se kao advokat, postala je prva žena na čelu međunarodne advokatske firme “Bejker.

Izbor predsjednika Evropske komisije, šefa diplomatije i drugih članova Komisije treba da odobri Evropski parlament na glasanju prije njihovog zvaničnog imenovanja u Evropskom savjetu.

Njihov mandat traje pet godina, od završetka mandata aktuelnog sastava Evropske komisije do 31. oktobra 2024. godine.

Mandat predsjednika Evropske centralne banke, za kojeg je predložena Kristin Lagard, traje osam godina i ne može se obnoviti.

Tusk: vrijedjelo je čekati

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je da su se lideri EU bez protivljenja, uz Njemačku koja se uzdržala, dogovorili o paketu imenovanja za sve četiri vodeće pozicije institucija Unije.

“Izabrali smo dvije žene i dva muškarca za ključne pozicije. To je savršen rodni balans. vrijedjelo je čekati na ovakav ishod”, rekao je Tusk na konferenciji za novinare u Briselu.

“Evropski savjet je uzeo u obzir namjere Ursule fon der Lejen da nominuje Fransa Timermansa i Margaret Vestager za prve potpredsjednike Evropske komisije. Očekujemo da Ursula fon der Lajen ispuni i odgovarajući geografski balans u svom timu potpredsjednika”, poručio je Tusk.

Predsjednik Evropskog savjeta očekuje da novi predsjednik Evropskog parlamenta u prve dvije i po godine bude neko iz grupe Socijaldemokrata, a u druge dvije i po godine neko iz porodice Evropske narodne partije.

“To je naše političko mišljenje, a ne namjera. Svi lideri su naglasili da je na Parlamentu da donese tu odluku”, kaže Tusk.

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozdravio je odluku o imenovanju novih lidera evropskih institucija, ocijenivši da je ona pozitivna, postignuta uz saglasnost svih i da nudi bloku novi početak.

Makron je naglasio da novi evropski tim, u čijem sastavu se nalaze dvije žene i dva muškarca, čine ličnosti koje su snažno posvećene Evropi.

“Ovaj sporazum je plod dubokog francusko-njemačkog saveza”, naveo je Makron na konferenciji za novinare.

Paket nominacija za vodeće pozicije u EU oštro su kritikovali predstavnici Zelenih, navodeći da to nije promjena koja je obećana evropskim glasačima, pa čak misle i da Evropski parlament ne bi trebalo da ga prihvati.

Evropski lideri na samitu u Briselu tri dana su pokušavali da se dogovore o timu koji će voditi EU u narednih pet godina i konačno je danas postignut kompromis.

Na prethodna dva samita dogovora nije bilo jer nijedan od predloženih kandidata nije dobio potrebnu većinu da bi na mjestu predsjednika Evropske komisije naslijedio Žan Kloda Junkera.

 

Izvor:(RTS)Ostavite komentar: