Dodik poručio u Orašcu: Srpska zagledana u Srbiju kao svoju zemlju, svoju maticu

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, poručio je u Orašcu, na obilježavanju Dana državnosti Srbije, da se ovaj praznik u Srpskoj i Srbiji doživljava kao zajednički.

Dodik, koji se prvi obratio na svečanosti, poručio je da je Srpska zagledana u Srbiju kao svoju zemlju, svoju maticu.

“Srbija nam daje garancije i utočište. Srbija je tu da nam pomogne, da nas ohrabri, da nam pokaže da samo borba za interese srpskog naroda uvijek ima opradvanje. Važan je istorijski događaj koji se desio tada kada je Karađorđe krenuo u oslobađanje našeg naroda. Ovo je Dan Prvog srpskog ustanka, ali i donošenja Sretenjskog ustava. To je početak gradnje moderne države. Taj ustav je samo nekoliko sedmica kasnije  bio povučen jer je bio previše liberalan za one koji nam danas drže predavanje o slobodi i ljudskim pravima. Naši preci su udarili temelje onoga što je savremena liberalna Evropa”, rekao je Dodik.

On je  poručio da se „samo neznalice iz istorije“ pitaju zašto je danas praznik za svakog Srbina.

“Kada se govori o Prvom srpskom ustanku, zanemaruje se činjenca da je i narod na prostoru današnje RS takođe počeo da se bori za sloboru protiv tiranije, u isto vrijeme – rekao je Dodik.

Kako kaže, impresivna je činjenica da je u periodu, kada se vijest prenosila od usta do usta, naš narod u Krajini dizao ustanak baš kada se to dešavalo i u Srbiji, prenosi Srpskainfo.

Danas Srbi imaju dvije države, Srpsku i Srbiju. Srbiju koja je garant mira i bezbjednosti, koju volimo i koja je garant za svakog Srbima ma gdje bio. Srbi su naučili da bez srpske države nema ni slobode. Morali smo da se borimo za našu Republiku Srpsku. Danas Srbija, predvođena predsjednikom Vučićem, bilježi svoje najbolje rezultate. Srbija je garant mira, posvećana sebi i koja pomaže derugima. Srbija pod rukovodstvom Vučića se gradi. Srbija je na dobrom putu, Srbija garantuje opstanak srpskom narodu. Srbija mora razumijeti patrnje, stradanja, očekivanja, snove koje mi imamo izvan Srbije. Srbija koja reaguje i koja ne da. Srbija koja svakome nudu slobodu i utočište, bez obzora koje nacije bio – poručio je Dodik.

On je naglasio da i danas „mnogi dolaze sa strane i drže nam lekcije kako treba da se ponašamo“.

Ostavite komentar: