Do zuba naoružana kosovska policija maltretirala Srbe: “Nedopustivo i sramotno”

12.05.2023. | 16:00

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je nedopustivo i sramotno maltretiranje predsjednika Udruženja novinara Srbije Živojina Rakočevića i urednika književnih programa Doma kulture Gračanica Žarka Milenkovića kojem su bili izloženi od do zuba naoružane kosovske policije u Preocu, nadomak Gračanice.

“Njih je sinoć pola časa prije ponoći na kružnom toku u Preocu, nedaleko od Gračanice, zaustavila grupa policajaca sa pancirima i oružjem, izvukla ih iz automobila, koji su detaljno pretresali, grubo se prema njima ophodila, udarala ih po nogama, a na pitanje Rakočevića i Milenkovića da li postoji neko u redovima jedinice ko govori srpski jezik, dobili su odgovor na albanskom, povišenim i grubim tonom”, navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije su ukazali da je ovo još jedan primjer represije i odmazde koju nad srpskim narodom u pokrajini sprovodi režim prištinskog premijera Aljbina Kurtija, a kojeg nisu pošteđeni ni novinari, ni radnici u oblasti kulture.

U Kancelariji smatraju da je sinoćnje, ničim izazvano maltretiranje po etničkoj osnovi – lice i slika navodne demokratije koja vlada na prostoru Kosova i Metohije, u kojoj su Srbi krivi samim svojim postojanjem i upotrebom svog, maternjeg, srpskog jezika.

Rakočević i Milenković, iako su se obratili Misiji OEBS-a, ambasadama SAD i Njemačke na Kosovu i Metohiji, kao i Policijskom inspektoratu samoproglašenog Kosova – nikakav odgovor nisu dobili.

“Iz svega navedenog evidentno je da na Kosovu i Metohiji diskriminacija zamenjuje zakon, pravo i pravdu kada su Srbi u pitanju. O svim etnički motivisanim incidentima i napadima na Srbe na Kosovu i Metohiji detaljno ćemo govoriti i tokom predstojeće runde dijaloga u Briselu”, napomenuli su iz Kancelarije.

Rakočević, koji je i direktor Doma kulture u Gračanici, izjavio je Srni da je uvjeren da se u srpske sredine sistemski šalje posebno namijenjena arogantna patrola kosovske policije s ciljem zastrašivanja i omalovažavanja Srba.

“Od trenutka kada se meni i Melenkoviću dogodilo maltretiranje pet-šest osoba nam se javilo tvrdeći da su takođe bili izložemi maltretiranju od strane te `specijalne patrole`, što potvrđuje sumnju da se radi o sistemskom planu Prištine”, rekao je Rakočević.

Kosovska policija u posljednjih mjesec dana u noćnim časovima na takozvanom pokretnom punktu u centru mješovitog sela Preoce, koji povezuje Gračanicu sa srpskim selima u Kosovu polju i selima na području opštine Lipljan, podvrgava kontroli sve putnike unoseći nemir, posebno zbog činjenice da na patroli nema policajaca koji govore srpskim jezikom.