Đukanović: S Amfilohijem sam razgovarao o obnovi CPC; Veljoviću nije bilo mjesto na Cetinju

Ne mislim da je mom savjetniku za bezbjednost Veselinu Veljoviću bilo mjesto u ulozi nekoga ko pokušava da probije kordon na protestima protiv ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On tvrdi i da je godinama razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem o obnovi crnogorske crkve, ali da nisu došli do rješenja.

Đukanović je rekao da nije video sukobljavanje, te da je Veljović pokušao da u manastiru spusti tenzije, navodi RTCG.

„Razumijem čovjeka sa patriotskim nabojem koji razgovara sa svojim dojučerašnjim službenicima. Ja tamo ne vidim sukobljavanje, i to ne potvrđuju ljudi koji stoje u kordonu.

Prema iskazu Veljovića, on je pokušao da ih ubijedi da mu otvore prolaz i da pokuša da u komunikaciji sa ljudima u manastiru spusti tenzije. Svakako on nije mogao ništa dramatično tamo da uradi, s obzirom na to da su nam kasnije slike pokazale ko je sve tamo bio prekriven u Cetinjskom manastiru“, rekao je Đukanović.
„SPC je jedini preostali prekogranični instrument velikosrpskog nacionalizma“

Na pitanje novinara RTCG, ko je zaslužan za tenzije na Cetinju, Đukanović je kazao da je greška kada se taj problem definiše kao crkveni.

„Ovo vidim kao državno-politički problem, kao jednu u seriji epizoda obnovljene ofanzive velikosrpskog nacionalizma na Crnu Goru. To je projekat koji datira iz polovine 18. vijeka i imao je razne faze u tom periodu, a posljednjih par godina prisustvujemo obnovi ofanzive.

Pretpostavljam da je neko u štabu velikosrpskog nacionalizma procijenio da je sada dobro vrijeme za novi pokušaj“, rekao je predsjednik Crne Gore.

Ideja velikosrpskog nacionalizma nije sahranjena i danas se nasrće na Crnu Goru sa istom strašću, ocjenjuje Đukanović.

„Zašto se sada u frontu velikosrpskog nacionalizma posebno eksponira Srpska pravoslavna crkva (SPC), to je zanimljivo pitanje. U nekim krugovima na zapadu se sukob između države i crkve uvijek percipira kao ugrožavanje vjerskih prava i sloboda, što ovdje nije slučaj. SPC je jedini preostali prekogranični instrument velikosrpskog nacionalizma“, naveo je Đukanović.

Crnogorski predsjednik ističe da je SPC pristala na tu ulogu u ime velikosrpskog nacionalizma, te da je to definicija problema.

„Da li se taj velikosrpski nacionalizam ispoljio u dešavanjima na Cetinju, rekao bih ne posebno. Naše podijele su istorijski ukorijenjene i one se i danas pokazuju na istim pitanjima, pa i manje-više u istom intenzitetu. Ono čemu danas svjedočimo jeste veći intenzitet pritiska na Crnu Goru“, dodaje Đukanović.

Zaključuje da je „velikosrpski nacionalizam na ovom pitanju pokušao da li može proći s repertoarom pritisaka i nasilja na Crnu Goru“.

„Srbija i SPC su se poslužili Vladom Crne Gore“

„Ne bi prošao da je pritisak bio samo Srbije ili SPC, problem je što su se Srbija i SPC poslužili Vladom Crne Gore. Vlada Crne Gore je glavni akter koji je, stavljajući na raspolaganje svoj kompletan repertoar – od helikoptera do hemijskih sredstava i žive sile, protiv Prestonice i njenih građana, i koji se stavio na uslugu ostvarivanju ciljeva velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori“, rekao je Đukanović za RTCG.

Đukanović tvrdi da je „godinama sa najvišim autoritetom u MCP – mitropolitom Amfilohijem razgovarao i ubjeđivao ga da našom odlukom i saglasnošću obnovimo našu Crnogorsku crkvu“.

„Nismo došli do tog rješenja, postojali su nepremostivi problemi na drugoj strani. Danas očigledno moramo nastaviti da se bavimo tim pitanjem, a ovaj prijedlog koji je najracionalniji nije bio prihvaćen“, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li oseća dio odgovornosti za tenzije i podjele u crnogorskom društvu, Đukanović je odgovorio da je „sva odgovornost na drugoj strani“.

„Ako mislite da bih ja doprinio miru i stabilnosti time što bih ćutao, i povlačio se sa mjesta gdje je napadnuta crnogorska država i nacionalni identitet, onda ozbiljno griješite“, rekao je Đukanović i dodao da je on „predsjednik svih građana“ i da nema potrebe da dokazuje „koliko je napora učinio da očuvamo stabilnost“, prenosi “Sputnik”.

 

 

Ostavite komentar: