Đukanović: Neću biti saučesnik u podrivanju sistema

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da neće da bude saučesnik liderima parlamentarne većine u njihovom “protivpravnom postupanju” kada je riječ o donošenju odluka u Skupštini bez kvoruma.

Đukanović je naveo da se mimo zakonske procedure ne može ni potvrditi mandat novom poslaniku bez prethodno pozitivnog mišljenja Državne izborne komisije.

On je naveo da lideri parlamentarne većine treba da poštuju ustavne nadležnosti da bi dobili normalnu kohabitaciju.

“Nisu valjda (premijer Zdravko) Krivokapić i lideri većine, koji su se horski oglasili, očekivali da ću biti saučesnik u njihovom protivpravnom postupanju i daljem podrivanju sistema i državnih institucija”, napisao je Đukanović na Twitteru.

On je ocijenio da lideri parlamentarne većine nisu pozvani da sude da li je prekršio Ustav i da to treba da provjere pred nadležnom institucijom – Ustavnim sudom.

Đukanović navodi da su lideri parlamentarne većine o radničkim pravima i drugim posljedicama po bankarski i ekonomski sistem morali da brinu kada su “bespravno donosili odluke” i da je “demagoški pokušaj” da njega okrive za to.

“I ne branite vi Crnu Goru od mene”, poručio je Đukanović.

Nakon što je Đukanović u subotu vratio na ponovno odlučivanje zakone koje je Skupština donijela 29. decembra, među kojima je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Krivokapić je poručio da crnogorski predsjednik ne dozvoljava mirnu tranziciju vlasti i da nastavlja državu da tretira kao svoj feud.

Objavljuje BL PortalSubota, 2. siječnja 2021.

 

 

Poslanička većina u Skupštini Crne Gore najavila je da će ponovo izglasati sve zakone koje je Đukanović vratio parlamentu na ponovno odlučivanje i time staviti tačku na pokušaj blokade države i institucija.

Crnogorska ministarka zdravlja Jelena Borović saopštila je da je Đukanović odbijanjem da potpiše izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, “nastavio da urušava zdravstveni sistem Crne Gore”.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić naveo je da je zbog odluka Đukanovića da vrati na ponovno odlučivanje zakone koje je donijela Skupština 29. decembra, sada nelegalno 99 odsto privrednih subjekata u Crnoj Gori.

 

 

Ostavite komentar: