Đilas o Vučiću: Došao na vlast uz pomoć Merkelove, pošteno bi bilo da ga povede sa sobom

Njemačka kancelarka Angela Merkel je dovela Aleksandra Vučića na vlast u Srbiji, podržavala ga je sve vrijeme i sada kada odlazi iz politike bilo bi pošteno da ga povede sa sobom, ocijenio je predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Đilas je, na konferenciji za novinare ispred zgrade predsjednika Republike, ocijenio da je Merkel istorijski ličnost, koja je obilježila epohu u Njemačkoj i u Evropi, iza koje će ostati mnoge stvari, ali njeno nasljeđe su i Viktor Orban i Janez Janša i Aleksandar Vučić.

“Ako mene pitate – najviše Vučić. Uz njenu podršku je došao na vlast, mogu da kažem da ga je dovela na vlast. Kada je Boris Tadić, koji je sjedio u istoj ovoj zgradi, tokom njene posjete odbio da povuče srpsku policiju sa sjevera Kosova, Vučić je rekao: ‘Ja ću to uraditi’“, ilustrovao je Đilas.

Prema njegovim riječima, Vučić je prepustio sudstvo kosovskim institucijama, a potom i elektromreže i pozivni broj.

Zauzvrat, dodaje Đilas, Merkel i veći dio Evrope žmurio je na uništavanje institucija, demokratije, kao i na odnos prema ljudima koji slobodno misle, a koji su za Evropu.

“Važna im je bila stabilnost, a vidimo dokle je ta stabinost došla i ovdje i u cijelom regionu. Očekujem novu vladu Njemačke, koja će zaista da se bavi cijelom Evropom i ovim regionom“, ocijenio je Đilas i istakao da bi cijeli region, uključujući Srbiju, trebalo zajedno da rade sa EU.

“Ako ne želite, onda prestanite da usvajate izvještaje Evropske komisija i Evropskog parlamenta kada nikakvih posljedica nema po one koji krše evropske norme“, poručio je on.

Đilas je uvjeren da će nova vlada Njemačke, sastavaljena od socijaldemokrata, zelenih i liberala, kao zagovornika proširenja EU, imati drugačiji pristup.

Đilas tužio, Vučić odgovorio kontratužbom

Predsjednik Stranke slobode i pravde poručio je da je on jedini lider opozicije u Evropi kojeg je predsjednik države tužio i od suda zatražio da mu zabrani da kritikuje vlast.

Đilas je rekao da je protiv Aleksandra Vučića podnio tužbu zbog njegove tvrdnje da je “ukrao 619 miliona evra“.

“Poslije šest ročišta na kojima se nije pojavljivao, kada je shvatio da će sud donijeti jedinu moguću presudu, Vučić je podnio kontratužbu na osnovu šest rečenica iz mojih intervjua o povezanosti režima sa kriminalnim klanovima i za izjave poslije tekstova oko mojih navodnih računa na Mauricijusu“, rekao je Đilas i rekao da je predsjednik “lažov i kukavica koji bježi od suđenja“.

“Moja djeca su nevažna, njegova djeca su važna. On trpi jake mentalne i fizičke bolove, a mi ništa ne trpimo. On ima ugled, a njegova laž je pravo na mišljenje. Shvatite vi iz SNS – Aleksandar Vučić nije jednako Srbija. Kada kritikujete Aleksandra Vučića kao predsjednika Srbije i Srpske napredne stranke, to nije napad na Srbiju, Ustav i stabilnost, već borba da živimo kao normalni ljudi“, rekao je Đilas i istakao da će se odazivati ročištima.

Ostavite komentar: