Djeca u Hrvatskoj će morati da se testiraju svakog ponedjeljka prije škole

Školska djeca u Hrvatskoj će se, prema režimu koji bi se uskoro trebao biti uveden, morati testirati na virus korona svakog ponedjeljka prije odlaska u školu, prenose hrvatski mediji.

U toku je, kako se navodi, razrada plana između Ministarstva nauke i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Očekuje se da bi primjena novog režima mogla početi u prvoj polovini februara i da se testiranje djeca obavljaju jednom sedmično, i to ponedjeljkom, prenosi “Indeks”.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović pojasnio je da je ideja da se testovi podijele roditeljima učenika i da se, na primjer ponedjeljkom, prije odlaska u školu, brzoantigenski provjeri njihovo stanje.

“Oni koji bi bili negativni, ne bi automatski išli u samoizolaciju, nego bi ostali u razredu”, dodao je on.

Prema novim pravilima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u samoizolaciju ne moraju vakcinisana djeca, kao ni ona koja su preboljela virus ili su vakcinisana jednom dozom, bez obzira na to kad su se vakcinisali.

U Hrvatskoj je do sada vakcinisano više od 60.000 djece. Najmanje je onih koji se najkraće vakcinišu, od pet do 11 godina, a najviše od 15 do 19 godina.

Trenutno je kovid-pozitivno nešto manje od 16.000 djece, od kojih je oko 3.000 predškolske dobi, a 13.000 su djeca koja idu u školu. Među njima najviše je osnovaca, od petog do osmog razreda, dok je oko 11.000 djece u samoizolaciji.

 

 

Ostavite komentar: