Djeca povrijeđena, a svi peru ruke: Ringišpil godinama radio bez dozvole

Nakon što se u selu Kolut kod Somobra u nedjelju srušio ringišpil, prilikom čega je povrijeđeno osmoro djece, od kojih jedno teško, ekipa “Telegrafa” je pokušala da sazna ko je dao dozvolu za postavljanje tog ringišpila.

Najprije su od JKP “Prostor” iz Sombora dobili uvjeravanja da oni dozvolu nisu izdali, te da u ovom slučaju nisu bili ni nadležni. Danas su tragom ostalih informacija došli do toga niko od eventualnih nadležnih nije dao dozvolu za postavljanje ringišpila čiji je glavni stub pukao dok su se djeca u korpama vrtjela i dizala u vazduh.

Prema ono što su sagovornici rekli, za dozvolu niko nije ni pitao.

Javno komunalno preduzeće “Prostor” nije dalo dozvolu

Direktor JKP “Prostor” Gornan Nonković rekao je za Telegraf.rs da se nesreća nije desila na javnoj povšrini, već na crkvenom imanju i da je to razlog iz kog JKP nije imalo mogućnost odlučivanja.

– Kada pustite nekog u vaše dvorište, a u vašem dvorištu se nešto desi, vi ste za svoje dvorište odgovorni – kazao nam je dodajući da ne zna da li je crkveno zemljište zloupotrijebljeno: – Ja ne znam, nisam istražni organ. Znam sigurno da ja kada bih primijetio tako nešto, ili kada bi moji primijetili tako nešto, to bi odmah bilo prijavljeno komunalnoj ispekciji ili policiji da se provjeri vjerodostojnost dozvole, odnosno rješenja za rad.

Nonković nam je kazao i da su ringišpildžije “nestale netragom” sljedećeg jutra.

– Normalno, oni su se spakovali i otišli. Ko je to uradio i sa čijim znanjem ne znam, nestali su još jutros netragom.

Iz Odjeljenja inspekcije i komunalne policije pri gradskoj upravi “Telegraf” ječe nije dobio odgovor, a danas su  uputili na upravu Grada Sombora iz koje do objave ovog teksta nisu dobili odgovor.

Gepostet von BL Portal am Montag, 13. Juli 2020

Ni župnik iz nadležne crkve nije dao dozvolu

Međutim, “Telegraf”  je uspio da stupi u kontakt sa župnikom crkve svetog Mihovila u Bačkom Brijegu, pod čijom je nadležnošću crkva svetog Ivana Krstitelja u Kolutu, na čijem se zemljištu nesreća dogodila. On je takođe rekao da nije dao dozvolu za postavljanje ringišpila, te da ga niko za nju nije ni pitao. Kazao je i da je na službi protekle 22 godine, te da godinama unazad pamti ringišpil o svetom Iliji, ali da nijedanput tim povodom nije kontaktiran.

– Mene niko ništa nije pitao niti oni dolaze, to pitajte mjesnu zajednicu. Ja nemam s time ništa. Crkva u Kolutu jeste pod našom nadležnošću, ali oni to izdaju godinama, niko ne dođe mene da pita – kaže župnik Davor Kovačević za Telegraf.rs.

On je kazao i da se ringišpil redovno postavlja za svetog Iliju, tj. dvije, tri nedjelje prije 2. avgusta, kada se inače praznuje.

– Koliko god sam se bunio, niko ništa nije učinio. Isto tako, ispred crkve su tamo napravili pečenjaru, donijeli odluku sami od sebe. Nisu pitali, somborska opština im je dozvolila – kazao je o nesaradanji sa MZ Kolut, pritom ne precizirajući kod koga se bunio ni na koga se poziv na odgovornost odnosi: – Šta sad mene svi krive za nesreću, neka oni odgovaraju. Šta imam ja sa tim, kad se ništa ne pitam.

Župnik  je kazao i da je u Bačkom Bregu “živa zajednica”, te da se crkva štiti i čuva, za razliku od napuštene crkve u Kolutu, koja je kaže i dodatno rušena.

– Ulaze u crkvu kako hoće, ruše je kako hoće. Oni su ‘90. godina bacali bombe, vikali: ‘To je ustaška crkva!’ Sve na nacionalnoj osnovi. Neću da znam za to! – kazao je o sudbini katoličke crkve u selu kod Sombora, napuštene još sredinom 20. vijeka.

Mjesna zajednica Kolut takođe nije dala dozvolu

Iz mjesne zajednice Kolut rekli su da oni nisu nadležni za davanje dozvola ni na kojoj površini u selu, te da je za javne površine nadležno JKP “Prostor”, a u ovom slučaju crkva.

– Pa, ne možemo mi dozvoliti na crkveno zemljište da neko dođe. Nas nikad niko nije pitao i ne treba da nas pita da li će da koristi to zemljište. A i da nas je upitao, mi ne možemo dati nikavu dozvolu – rekla nam je sekretar MZ Kolut Svetlana Erceg.

Ujedno, dodala je da ne mogu dati ni zabranu.

– Šeszdeset godina taj ringišpil dolazi u Kolut. Prvi put da se neka nezgoda desila. Mislim da jedno 20 godina dolazi na jedno isto mjesto. To nije ništa novo – kazala je usto dodajući odgovor na pitanje znači li to da je proteklih 20 godina ringišpil bio postavljen bez dozvole, te da li su ga nekad prijavili: – Otkud mi znamo? mjesna zajednica nije inspekcija. To obilazi i policija kad je ringišpil… Mi to nikad nismo prijavljivali, kažem, to je u tradiciji.

Takođe nam je rekla i da im nije u znanju da li je neko dao dozvolu za postavljanje tog ringišpila ili ne.

Sa pitanjima o eventualnom propustu u radu obratili smo se Gradu Somboru, kako su nas iz Odjeljenja inspekcije i komunalne policije uputili. Pitali smo čija je bila nadležnost da reaguje na postavljanje ringišpila bez dozvole, da li je, dakle, neko od nadležnih napravio propust u radu i da li je na postavljanje ringišpila na toj površini neko reagovao u proteklim godinama.

Zaštitnik građana pokrenuo kontrolu rada uprave Grada Sombora

Zaštitnik građana ZoranPašalić pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja iz medija da je osmoro djece povrijeđeno usljed pada prilikom pucanja glavnog stepenica ringišpila u naselju Kolut kod Sombora, postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Gradske uprave grada Sombora.

Od somborske uprave Zaštitnik građana je zatražio obavještenje o svim relevantnim činjenicama i okolnostima ovog slučaja, a naročito da li je vlasnik luna parka posjedovao dozvolu za postavljanje ringišpila, da li je posjedovao atest za ringišpil i ako jeste, ko je izdao taj atest za ispravnost i bezbjedan rad ringišpila – stoji u saopštenju zaštitnika graana.

Upravi Grada Sombora ostavljen je rok od 21 dan da dostavi traženo izjašnjenje sa raspoloživom dokumentacijom o postupanju nadležnih gradskih organa u ovom slučaju.

 

 

 

 

Ostavite komentar: