Div sa istoka: Agresivno kupuju kompanije u Evropi, ex YU na “Putu svile”

Kineske investicije u državama Evropske unije prethodnih deset godina su naglo porasle.

Evropska komisija (EK) u nedavno je Kineze nazvala „sistemskim rivalom” i „strateškim konkurentom”, prenosi BBC.

Evropska je unija uvela i novi mehanizam nadzora nad stranim investicijama, kako bi mogli regovati da li strane investicije mogu nanijeti štetu zemljama članicama.

Prema izvještaju EK, trećina ukupne EU imovine u rukama je stranih kompanija, a 9,5 odsto kompanija u Evropi ima vlasnike sa sjedištem u Kini, Hong Kongu ili Makau.

U pređenju sa 2007. godinom kada je taj procenat iznosio tek 2,5 odsto, riječ je o značajnom rastu, iako je ukupno u kineskim rukama još uvijek razmjerno mali dio evropskog biznisa.

Poređenja, na kraju 2016. godine, Amerikanci i Kanađani kontrolisali su 29 odsto kompanija u EU.

Kineska su ulaganja u Evropi svoj vrhunac su dostigli 2016. godine, kada je ukupna vrijednost iznosila 37,2 milijarde evra. Poslije toga slijedi usporavanje.

“To je uglavnom rezultat strožih kontrola nad kapitalom koji dolazi iz Kine, ali i promjene u globalnoj političkoj atmosferi kada su u pitanju investicije Kineza”, za BBC priča Agata Kratc iz “Rhodium” Grupe.

Od 2000. do 2018. godine Kinezi su najviše su uložili u najveće evropske ekonomije poput Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Italije i Francuske. Na listi top 10 našle su se i Holandija, Finska, Švedska, Portugal, Španija i Irska.

Prema prošlogodišnjoj analizi Bloomberga, Kinezi u svom vlasništvu drže, ili imaju vlasničke udijele, u četiri evropska aerodorma, šest pomorskih luka i 13 fudbalskih klubova.

Kinezi sprovode novi veliki program “Put svile”, poznat i kao Inicijativa „Jedan pojas, jedan put” u sklopu kojega Kinezi planiraju velike investicije u evropsku infrastrukturu kako bi se ojačale trgovinske veze između Kine i Evrope. Na tom putu su se našle i gotovo sve republike bivše Jugoslavije.

 

Izvor:(B92)

 

Ostavite komentar: