Dirljivo! Sandra je nakon 14 vantjelesnih oplodnji postala mama – a ovo je njena priča

Sandra Jovanović iz udruženja “Šansa za roditeljstvo” imala je 14 vantjelesnih oplodnji, a od prije mjesec i po je mama jedne djevojčice.

Prošle godine u Srbiji je umrla 21.000 ljudi više nego 2020. A rođene su 62.062 bebe. Narodni front je oborio sopstveni rekord. Skoro 8.500 beba je rođeno u toj bolnici 2021.

Ovo nisu egzaktni podaci, ali su jedini dostupni našoj javnosti – svaki šesti par ne može da ima djecu, u 40 odsto slučajeva problem ima muškarac, u isto toliko žena, a u 20 odsto slučajeva uzrok je nepoznat.

Spas za ove parove je vještačka oplodnja.

Između 4.000 i 5.000 parova godišnje ode preko Fonda za zdravstveno osiguranje na vještačku oplodnju. Država finansira neograničen broj pokušaja VTO do 43. godine za prvo dijete. Za drugo dijete – ako je prvo začeto uz pomoć VTO – država finansira dva pokušaja. Za drugo dijete – ako je prvo začeto prirodno – država ne finansira VTO, a takozvani sekundarni sterilitet je veliki problem mnogih parova u Srbiji.

Koliko tačno parova u Srbiji ima problem sa sterilitetom primarnim i sekundarnim, ne znamo. Ne znamo ni koliko je djece rođeno uz pomoć VTO. Koliko je uspjelih, a koliko neuspjelih pokušaja.

Upućeni tvrde da svaki treći pokušaj uspije. Oko 32 odsto VTO završi se dječjim plačem.

Podizanje svijesti o VTO

Gostujući u Beogradskoj hronici, Jovanovićeva je rekla da joj je najviše u toj borbi za potomstvo pomoglo udruženje “Šansa za roditeljstvo”, kao i članovi udruženja koji su joj pomogli da se sama nosi s problemom. Naglašava da je veoma bitno podizanje svijesti o vantjelesnoj oplodnji.

“Sada kada sam mama mislim da tek sada mogu da pomognem ljudima”, naglasila je Jovanovićeva.

Odgovarajući na pitanje kako nije odustala, gošća Beogradske hronike, kaže da je sve vrijeme osjećala da će biti mama.

“Nosila me ta želja, ali sam dala ipak sebi neke granice do kada ćemo da pokušavamo. Obeshrabruje neuspjeh, i poslije 12. i 13. pokušaja bilo je teško, svaki put kada vidite negativan test, ali celj je da se dignete i da to bude podstrek”, naglasila je Jovanovićeva.

Kako kaže, najčešće predrasude su da je VTO vještačka oplodnja i da se dobijaju vještačka djeca, da su napravljene bebe u laboratoriji, nemaju svijest da je očev spermatozoid i jajna ćelija majke spojena u laboratorijskim uslovima i da su to vaša djeca.

Napomenula je da parove koji se bore sa neplodnošću često mogu da povrijede savjeti okoline poput prijedloga kojeg ljekara da posjete ili koji čaj da popiju, a najbitnije je da ih neko sasluša jer su oni već sve istražili.

Prema njenim riječima, država je dosta učinila time što je omogućila neograničen broj pokušaja VTO, nekada to nije bio slučaj, sada je ograničenje jedino u broju godina. Naglasila je da i za one koje RFZO odbije ne znači da su sve lađe potonule jer i dosta lokalnih samouprava se uključuju u taj proces.

Jovanovićeva je pozvala sve koji imaju problem sa sterilitetom da se jave udruženju “Šansa za roditeljstvo”.

Ostavite komentar: