Direktor SZO za Evropu: Ne treba paničiti zbog virusa korona, četiri od pet pacijenata imaju blage simptome

Broj oboljelih od virusa korona porastao je na 80.988 u 33 zemlje širom svijeta, izjavio je danas direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge, koji je istakao da ne treba paničiti.

– Nema potrebe za panikom – rekao je Kluge na konferenciji u Rimu.
On je istakao da je smrtnost oko dva odsto i sada oko jedan odsto u Kini, u kojoj je zabilježeno 96,5 odsto od ukupnog broja slučajeva.

Naglasio je istakao da treba imati na umu da četiri od pet pacijenata imaju blage simptome i da se oprave.

– Nakon porasta broja zaraženih u Italiji povećaće se saradnja u borbi protiv virusa, kako bi se obezbijedila jednaka pripremljenost svih regiona – rekao je Kluge.

U Italiji je od koronavirusa preminulo 12 osoba, dok je broj zaraženih porastao na 374.

– Još nema razloga da bude proglašena pandemija virusa korona jer nije došlo do nekontrolisanog širenja virusa u svijetu i nema velikih razmjera smrtnih slučajeva ili hroničnih oboljenja – smatraju zdravstveni stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Epidemiolog Meri-Luiz Meklos, koja je radila kao savjetnik za SZO, kaže da “ne postoji prag koji se ne smije preći” te da SZO ima posljednju riječ.

– SZO proglašava pandemiju da bi simptomi zaraze bili shvaćeni ozbiljno i da bi se mogle obezbijediti finansije za obuzdavanje širenja zaraze. Međutim, ponekad takva odluka može da izazove nepotrebnu paniku – navodi ona.

Epidemiologa Najdžela Mekmilana sa Instituta “Menzis helt” u Kvinslendu brinu medijski izvještaji koji previše senzacionalistički pišu o tome šta pandemija zapravo znači.

– Ne želimo pokrenuti lavinu paničnog skladištenja hrane ili benzina, ako će 95 odsto stanovništva bolest doživjeti kao laganu prehladu – navodi on.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 Ostavite komentar: