Detalji nakon požara u Tetovu: Majka i kćerka izgorjele jedna do druge

Stravičan požar u montažnoj kovid bolnici u Tetovu odnio je 14 života, a među žrtvama su bile majka i kćerka, čija su ugljenisana tijela jedno do drugog pironašli članovi Jedinice za brzo djelovanje (EBR), koji su učestvovali u gašenju požara.

S jednim od članova EBR-a koji je prvi ugledao jeziv prizor razgovarala je reporterka Dojče velea.

“Kćerku i majku smo pronašli spaljene u krevetu jednu do druge. Pošto su tijela potpuno izgorjela, primijetili smo po kosi i ogrlici da se radi o mladoj djevojci i njenoj majci. Kada smo uzimali tijela, pazio sam da ne izgubim djevojčinu ogrlicu, kako bi je porodica zapamtila”, rekao je član EBR-a.

Kako prenose očevici, njih dvije su nastradale zajedno jer kćerka nije željela da ostavi majku.

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija nastradale djevojke. Herojski čin lijepe Makedonke, koja je imala samo 20 godina kada je zajedno s majkom nastradala, pohvalili su svi na društvenim mrežama. Mnogi od njih bijesni su što se jedan mladi život na ovaj način završio i traže da se odgovorni za ovaj incident što prije dovedu pred lice pravde.

Fotografiju je objavio i makedonski medij Sitel, navodeći da njen identitet još nije poznat. Kako prenose mediji, prepoznavanje tijela poginulih u jezivom požaru biće jako teško.

“Sva tijela su spaljena, a jedino što nije izgorjelo u njihovim tijelima bili su aparati za disanje”, istakao je član EBR-a.

U međuvremenu, makedonski ministar zdravlja Venko Filipče izjavio je da će sačekati da bude završena istraga o požaru u kovid bolnici u Tetovu, prije nego što odluči da li će podnijeti ostavku.

On je na prvoj konferenciji za novinare nakon požara rekao da niko neće biti izuzet od odgovornosti ako to istraga utvrdi, prenosi TV Telma.

“Mnogi mediji i pojedinci su tražili moju ostavku. Ne bježim od odgovornosti, niti ću bježati, ali ću insistirati i čekati da se istraga završi”, poručio je Filipče.

On nije odgovorio na pitanje da li se osjeća moralno odgovornim za tragediju, iako su novinari na tome insistirali.

Što se tiče kvaliteta i bezbjednosti privremenih bolnica, Filipče je pokazao svu dokumentaciju za njihovu nabavku i postavljanje i istakao da je sprovođenje tih projekata prošlo uz stroge standarde i procedure.

“Istraga bi trebalo da utvrdi da li je i na koji način nakon primopredaje tetovskoj bolnici objekat održavan i kako je njime upravljano”, naveo je Filipče.

Sudska medicina potvrdila je za makedonski portal Telma da im je na obdukciju doneseno još jedno tijelo – 15. žrtva povezana s požarom u modularnoj bolnici u Tetovu. U pitanju je djevojka u dvadesetim godinama s cerebralnom paralizom, koju su doktori reanimirali kada je izbio požar. Reanimacija je zaustavljena, a ona je s majkom i medicinskim osobljem odmah izvučena napolje. Međutim, kasnije je preminula.

Ostavite komentar: