Detalji iz škole: Strašne ispovijesti poznatih učenika Miroslava Aleksića FOTO

Poslije javnog istupa pet djevojaka na čelu sa renomiranom mladom glumicom Milenom Radulović, koja je u ispovijesti ispričala da ju je, kad je imala 17 godina, silovao čuveni nastavnik glume Miroslav Mika Aleksić (68), oglasili su se mnogi bivši učenici ove škole sa svojim iskustvima u Mikinoj (m)učionici.

Rediteljka Maja Maletković je objavila da se u Mikinoj školi glume suočavala sa neprijatnim intimnim pitanjima, na koje je, kao i ostale djevojčice iz grupe, morala da daje iskrene odgovore svom tadašnjem učitelju.

“Pitanja poput “da li se j****a” i “kako najviše volimo da se j****o” nisu bila rijetkost. Dok kao dijete proživljavaš takve stvari, da bi preživio nemaš izbora nego da potisneš ili normalizuješ to što ti se dešava, jer on je sebe u sistemu u kojem smo bili postavio kao dogmu. Dalje, ne samo djevojkama, već svima, normalizovao je autoritativno-zlostavljačku ulogu ‘vođe’, normalizovao indoktrinacioni, psihološko-emotivno-zlostavljački modus komunikacije kao jedini validan tokom časova (slanje na umivanje ako kažeš nešto s čime se ne skaže, ili ne uradiš zadatak npr). Željela bih da se osvrnem na komentare tipa ‘sad su našle da progovore’ i ‘šta su do sad čekale’. Prvo, nažalost, zle i nezakonite radnje tog čovjeka su trajale i prije, a i poslije slučaja o kojem je Milena hrabro progovorila. Drugo, kada si dijete u takvoj situaciji, da bi preživio, potisneš to u sebi, jer je bol preveliki. Finalno, prepametne djevojke i žene koje su kroz nasilje i silovanja prolazile nisu same i vrlo pametno i taktički su kroz vrijeme pripremale slučaj da bi jednom za svagda stale na put tom psihopati”, navela je Maja Maletković.

Manekenka Ivana Stanković: Zlostavljao me je psihički

Čuvena manekenka Ivana Stanković kaže da je preživjela psihičko zlostavljanje od strane Aleksića. Kada mu je rekla da prefefira manekenstvo više od glume, poručio joj je da je “rano krenula grudima kroz život”.

“On je na mene ostavio traumatično isksustvo psihički, iako sam ja oduvijek bila jaka osoba. Umjela sam da odbrusim od malena, ali poslije njegovih riječi sam zanijemila. To me je slomilo i dugo sam poslije sebi zamjerala što mu nisam rekla u lice sve što imam”, navela je Ivana Stanković.

Kada je otišla kod Mike na audiciju tu je bilo preko 300 djece i bila je ponosna što je primljena, jer su tu uglavnom bila djeca čuvenih reditelja, producenata i režisera.

“Bilo je tu psihičkih i verbalnih napada. Insisitiralo se na stvarima koje su korisne, ali na pogrešan način. Nije bilo u redu nazivati slonicom djevojku koja je buckasta. Govorio je: ‘Slonice, kad misliš da smršaš?!’”, prisjeća se Ivana Stanković.

U školu je išla tri godine, dok je nije svojevoljno napustila kad je dobila ultimatum od Mike.

“Uporedo sam išla u školu za manekenstvo i Mika je to saznao. Onda me izveo pred cijelom grupom i rekao: ‘Moraš da biraš između grupe i manekenstva’. Ja sam izabrala manekenstvo, a on mi je poručio: ‘Završila si sa grupom!’ Kad smo izlazili napolje nastavio je: ‘Moram da ti kažem da si me razočarala, rano si krenula grudima kroz život.’ Obično na bezobrazluk djelujem dobro, ali tad sam zanijemila i te riječi su mene pratile dugo”, ispričala je Ivana Stanković za Blic.

Glumac Bane Jevtić: Bio sam nesrećan

Glumac Bane Jevtić je priznao da je bio nesrećan zbog strogih pravila u grupi Mike Aleksića, ali da nije smio da kaže roditeljima.

“Ukratko, moja podrška Mileni. Ja sam bio kod Mike u grupi i nisam mojima prvo smio, a onda htio da kažem koja su tamo pravila i koliko sam nesrećan. Djeci se ne vjeruje. Roditelji u velikom broju ne poznaju svoju djecu. Plus to su frigilne godine kad misliš da tako mora. Ko je kod kuće dobro prošao kad ocrni učitelja? Niko! Naročito kad je učitelj najpoznatiji u gradu. Ja sam pobjegao odande zahvaljujući samo mojoj prpošnosti koju sam uzgajao, ali ne smijem da zamislim koliko je tokom decenija izmučene djece odande otišlo”, ispričao je Bane Jevtić.

Jelena Đurović, filmska kritičarka: Postojala je doza straha i sadizma

Jelena Đurović, filmska kritičarka, urednica portala AgitPop, kaže da je kod Mike Aleksića postajala je doza straha, sadističnog ponašanja i pristupa koji nije bio normalan.

“Njegovu školu, koja je tada bila u sklopu Radio Beogada, pohađala sam prije 40 godina, između svoje sedme i devete godine. Uvijek su izdavajana djeca na koje je često vikao i svašta im govorio, dok su, s druge strane, djeca javnih ličnosti i državnih funkcionera bila pošteđena ma šta uradila“, kaže Jelena Đurović.

Nije htjela da trpi Mikino “treniranje strogoće” i “njegovo urlanje”.

“Više se i ne sjećam šta je bio povod, vjerovatno neka banalnost, kada mi je rekao da ustanem i počeo da urla. Onda mi je rekao da odem da se umijem, ja sam pokupila stvari i izašla, više se nikada nisam vratila. Nisam željela da budem glumica, a neka druga djeca su to trpila jer je u to vrijeme to bila jedina akademija na kojoj se učila gluma i nisu imali izbora ako su željeli da im gluma bude put”, ispričala je Jelena Đurović.

Glumica Đurđina Radić: 60 evra da ti neko kaže da si glup, debil, debeo i lijen

Glumica Đurđina Radić, koja je na časove glume kod Aleksića išla skoro sedam godina, kaže da nije ni slutila šta se dešavalo u tim prostorijama.

“Malo je reći da sam i dalje potpuno šokirana i da i dalje ne mogu da shvatim kako se to dešavalo ispred našeg nosa. Kod Mike sam išla sedam godina, sporadično doduše, jer nekad nismo imali novca za te časove. A i realno, veoma je upitno koliko je kvalitetno utrošeno vrijeme da poslije škole plaćaš 60 evra da ti neko govori da si glup, da si debil, da si debeo, i lijen i pritom da urla ko iz mozga dok ti sve to govori. Sve je to naravno lijepo upakovano, ‘to je vrhunska pedagogija i Mikin metod’. Ali kao mali nemaš pojma. Hoćeš da roditelji budu srećni. Svi su ponosni jer si izabran kod Mike, Mikino dijete, kao da je božija svjetlost na tebe pala”, navela je Đurđina Radić.

Postojale su Mikine lične zapovijesti, “koje su bile prezentovane kao božije”, koje su djeca morala da znaju.

“U jednoj od zapovijesti kaže ‘samo Mika vlada’ i ‘kada me lažete ne lažete vi mene, nego lažete sebe’. Što sad, kad pogledam kroz ovu prizmu, bukvalno hoću da urlam od bijesa. Ali kad si mali sve to prihvatiš bez pitanja… Misliš, valjda odrasla osoba i tvoj učitelj zna najbolje za tebe. I počneš da ga gotiviš. Jeste strog, čak nekad i ne znaš zašto viče na tebe, stalno si kao na jajima oko njega, ali živiš za momente kad je dobro raspoložen, pa počneš sebi da pravdaš taj strah koji osjećaš svaki put kad ideš na čas. I zato kad te Mika nešto pohvali, pa čovječe, to je kao da si upao u kazan endorfina! Često mi se povraćalo kad bih krenula na čas, jer sam znala šta bi me čekalo, uvrede i vriska od koje se poslije pitaš zašto postojiš uopšte, ili ako imaš sreće, fore zezanje i dobar rad. Od te neizvjesnosti sam htjela da poludim. Ali kad si mali i pričaš to drugima svi misle da si razmažen i kenjkav”, navela je Đurđina Radić.

Ostavite komentar: