Dana sjećanja na stradale! Patrijarh Porfirije: Bili smo suočeni sa zlom pred kojim um staje

24.03.2022. | 20:43

Patrijarh srpski Porfirije rekao je, u obraćanju na centralnoj manifestaciji u Kraljevu povodom Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji, da je 19 država učestvovalo u razaranju Srbije, podsjetivši na lažne vijesti i klevete koje su zapadni mediji širili o srpskom narodu i Srpskoj crkvi.

“Јedini kriterijum bio je i jeste moć i sila. Bili smo suočeni sa zlom pred kojim um staje, pred kojim ostajemo nijemi i bez riječi. Naše ćutanje i tišina su drugačiji od onog Adornovog koji je rekao da ne treba pisati poeziju poslije Aušvica”, rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da je čovjek vrhunac stvaranja, vrhunac Božije ljubavi, ali da je čovjek već u svojoj drugoj generaciji izvršio grijeh bratoubistva.

“Od tada, pa do danas, neprekidno se ova scena ponovila i neprekidno se ponavlja. Bratoubica ljubavi poništava i ukida drugog čovjeka, ukida bližnjeg, ali on ne zna da time poništava i svoj lik, poništava sebe jer atakuje na sopstvenu prirodu. Stoga je svako ubistvo bratoubistvo jer svi su ljudi stvoreni kao djeca Božija i međusobno kao braća. Svako pojedinačno ubistvo na bilo kojoj tački svijeta jeste tragedija, sramota i poraz čitavog ljudskog roda. Danas smo se okupili u Kraljevu da uznesemo molitvu i održimo dostojanstven pomen žrtvama, ali i da vidamo i iscjeljujemo rane nanesene organizovanim antičovještvom”, rekao je patrijarh.

Patrijarh se pomolio i za mir u Ukrajini, na Bliskom istoku, u Africi…

“Molimo se i za one koji nas kleveću. Mi njih progoniti i klevetati nećemo, ali istinu ćemo govoriti”, poručio je patrijarh srpski Porfirije.

U Kraljevu je počelo obilježavanje Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji na SR Jugoslaviju, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te predsjednice Repubike Srpske Željke Cvijanović.

Skup na kraljevačkom Trgu srpskih ratnika počeo je parastosom za nevino stradale u NATO agresiji 1999. godine, koji je služio Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Na centralnom panou, gdje se odvija obilježavanje piše: “Oprostićemo, ako budemo mogli. Zaboraviti, samo ako nas ne bude bilo”.

Skupu prisustvuju najviši zvaničnici Srbije.

NATO agresija počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana.