Dačić tvrdi: Na pregovorima sa talibanima u Beogradu bile i zapadne diplomate

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da su mirovnim pregovorima bivše avganistanske vlasti i talibana u Beogradu prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice, uključujući zapadne diplomate.

Govoreći o posredovanju Srbije u pregovorima bivše vlasti u Kabulu i talibanskih vođa u vrijeme dok je on bio šef srpske diplomatije, Dačić je objasnio da je Beograd o tim razgovorima ćutao zato što su organizatori tražili da ništa ne procuri u javnost.

“Avganistanski savjet za mir obratio se Ist-Vest bridžu koji vodi Jovan Kovačić, a htjeli su da pregovaraju baš u Srbiji, jer Srbija nije ni na Istoku ni na Zapadu. Jedino što su tražili bilo je da se garantuje diskrecija, a mi smo to ispunili”, rekao je Dačić.

On je za beogradske medije rekao da su tri puta u Srbiji organizovani pregovori talibana i rukovodstva u Kabulu i ništa nigdje nije “procurilo”.

Dačić je otkrio da su poslije jedne runde pregovora pronađene čestice eksploziva kod fotelje na kojoj je sjedio predstavnik talibana, što je otkriveno uoči posjete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

Tada je, ističe Dačić, prilikom kontradiverzionog pregleda policijski pas nanjušio nešto što je odnijeto na forenzički pregled, gdje je utvrđeno da je riječ o česticama eksploziva.

“To znači da su talibani na pregovore u Beogradu dolazili direktno sa fronta”, zaključio je Dačić.

Ostavite komentar: