Dačić: Održana jedna od najpozitivnijih sjednica SB UN za Srbiju

U ovoj godini će biti održane tri sjednice SB UN o izvještaju o stanju na Kosovu i Metohiji, izjavio je potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je u izjavi za Tanjug, nakon sjednice Savjeta bezbjednosti UN na kojoj se raspravljalo o KiM, rekao da će 2020. o situaciji na toj teritoriji biti posvećene dvije sjednice.

Ministar spoljnih poslova je ocijenio da je jučerašnja sjednica SB UN bila jedna od najpozitivnijih za Srbiju, budući da su sve članice Savjeta bezbjednosti jednoglasno osudile takse od 100 odsto koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i pozvale na momentalno ukidanje te mjere.

Dačić je rekao da ga posebno raduje to što se takve riječi nisu čule samo od predstavnika Rusije, Kine, Indonezije, Ekvatorijalne Gvineje i Južnoafričke Republike koje nisu priznale Kosovo i Metohiju, već i od svih drugih članica, kao što su, na primjer, SAD koje su, takođe, pozvale na momentalno ukidanje takse, Njemačke koja je rekla da je to apsolutno suprotno evropskim vrijednostima, a u osudi taksi su, kazao je, izuzetno oštre bile i Belgija, Poljska, Obala Slonovače.

“Mislim da je ovo bilo potpuno opravdano naše zalaganje za održavanje ovakve sjednice i mislim da je veoma važno što smo postigli jednoglasno dogovor svih članica SB UN da se više ne postavlja pitanje dinamike u kojima će biti održavane sjednice, jer to na kraju krajeva i nije zavisilo od Srbije. Nije Srbija odredila te termine da se sjednice održavaju na tri mjeseca, nego je generalni sekretar podnosio izvještaj na tri mjeseca”, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je objasnio da, imajući u vidu da neke zapadne zemlje ne žele temu Kosova na sjednici SB UN, prijetila je opasnost da ova sjednica uopšte ne bude održana i da se uvede princip proceduralnog glasanja gdje nema prava da se stavi veto i gdje je za održanje sjednice potrebno devet glasova “za”.

“Time su se sticali uslovi da tema Kosova i Metohije više nikad i ne bude na sjednici SB UN”, rekao je Dačić.

U želji da se preduprijedi takav razvoj situacije i u želji da se tema o KiM zadrži na agendi SB, precizirao je Dačić, dogovorili se smo da ove godine budu tri sjednice posvećene izvještaju generalnog sekretara odnosno situaciji na KiM, sa mogućnošću sazivanja vanrednih zasjedanja bilo zbog pozitivnih ili negativnih događaja.

“Takođe je dogovoreno da u sljedećoj godini ta dinamika bude dva puta godišnje, a od sljedeće godine ako dođe do pozitivnog razvoja situacije da se ta dinamika postepeno smanjuje”, izjavio je Dačić.

Kako je dodao, za Srbiju je najbitnije da se ta tema nalazi na dnevnom redu.

“U naredne dvije godine imaćemo pet sjednica, tri u ovoj godini i dvije u sljedećoj”, rekao je ministar spoljnih poslova.

Dačić je zahvalio Ekvatorijalnoj Gvineji koja se, kako je rekao, ponašala principijelno, iako je riječ o maloj zemlji koja je ovog mjeseca predsjedavajući Savjeta bezbjednosti.

“Želim da poručim svima u Srbiji da u njoj imamo velikog prijatelja”, izjavio je ministar spoljnih poslova.
Prevedi

 

Izvor:(RTS)

Ostavite komentar: