Dačić o sjednici: Zapad nam poručuje da džaba ne dolazimo u Njujork

21.03.2024. | 15:18

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da je održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN o NATO agresiji koju je inicirala Rusija i dalje pod znakom pitanja i da sa Zapada dolaze poruke da džaba ne dolaze u Njujork, ali da će on biti tamo ako sjednica bude zakazana.

Dačić je rekao da mu je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na današnjem sastanku Moskvi prenio da postoji dogovor između velikih sila, pet stalnih članica, da ne osporavaju jedna drugoj kad neko traži sjednicu.

“Imamo najave od zapadnih zemalja sa porukom `nemojte džabe da dolazite`, u smislu toga da sednice verovatno neće biti. Da li su to međusobne žaoke koje se upućuju, mi ne možemo u ovom trenutku da znamo, ali ono što je sigurno mi ćemo se pripremiti za tu sednicu”, rekao je Dačić.

On je naveo da predstavnici Srbije neće ići u NJujork s ciljem da budu arbitri u odnosima velikih sila, nego da pričaju o problemima, bombardovanju u kojem su stradali civili i agresiji kojom je porušen sistem UN.

“Očekujemo da će sednice biti, ali nismo sigurni”, rekao je Dačić.

On je dodao da bi moglo da se inicira glasanje o proceduri, a da to neće da iniciraju sada, već neposredno pred sjednicu.

Dačić je Lavrovu zahvalio na čvrstom stavu Rusije po pitanju Kosova i Metohije, prenijeli su beogradski mediji.

“Za nas je stav Rusije od vitalnog značaja da u Savet bezbednosti UN imamo vitalan glas koji će uvek biti protiv nezavisnosti tzv. Kosova i uvek za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Očuvanje prijateljstva sa Rusijom i Kinom je naš vitalni državni interes”, istakao je Dačić.

On je naveo da su pozicije Srbije koje se tiču međunarodnih problema svima poznate i kada je riječ o ratu u Ukrajini, ali i sukobu na Bliskom istoku.

“Ne želimo nikoga na Zapadu ili bilo gde da provociramo. Znamo naše stavove, ali imamo i mi državne i nacionalne interese koje mnoge zapadne zemlje, po principu dvostrukih standarda, ne uvažavaju. One kažu da nama naš teritorijalni integritet nije bitan, ali je on nama najvažniji i zato moramo da održavamo prijateljske odnose sa zemljama koje mogu da nam pomognu”, rekao je Dačić.