Dačić o situaciji u BiH: Beograd odbacuje nametanje rješenja, Dejton samo u izvornom obliku

20.11.2023. | 14:11

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, povodom 28 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, rekao je da je za Srbiju od izuzetnog značaja očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u svom punom i izvornom obliku, te da Beograd odbacije nametanje rješenja.

– Republika Srbija podržava izmjene Dejtonskog sporazuma samo ukoliko se saglase oba entiteta – Republika Srpska i Federacija BiH i sva tri konstitutivna naroda u BiH – Srbi, Hrvati i Bošnjaci – istakao je Dačić.

Prema njegovim riječima, svako drugo rješenje, uključujući i nametanja, Srbija odbacuje.

– Svaki pokušaj rušenja Dejtona i nametanja posebnih rješenja koja nisu predviđena ovim sporazumom, čiji je Srbija jedna od potpisnica/garanata, predstavljaju opasan put, odnosno potencijalni uvod u destabilizaciju regiona – naglasio je Dačić.

On je ocijenio da je Dejtonski mirovni sporazum jedini pravni okvir za mir u BiH.

– Republika Srbija će nastaviti da podržava teritorijalni integritet BiH i nadležnosti entiteta, koji su predviđeni Dejtonskim sporazumom i njegovim aneksima – rekao je Dačić za Srnu.

On je istakao da će Srbija snažno ostati posvećena razvoju saradnje sa Republikom Srpskom u svim oblastima od zajedničkog interesa, u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske.

Punih 28 godina navršava se sutra od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.