Dačić o sankcijama Rusiji: Srbija je suverena zemlja, ne smije da se pridruži osudama

Srbija treba da vodi računa o svojim nacionalnim i državnim intersima. Srbija ne smije da se jednostavno pridruži osudama, sankcijama, posebno što zemlje koje to traže od Srbije nisu bile korektne kada je ona bila napadnuta 1999. godine, kada je vojno zauzeto Kosovo, rekao je predsjednik SPS Ivica Dačić za RTS.

Na pitanje kako Srbija treba i kako može da reaguje, Dačić je rekao da Srbija može da reaguje kako hoće jer je ona suverena zemlja.

– Јe l’ smo mi (Srbija) energetska sila, pa da sve zavisi od toga kako ćemo mi da se izjasnimo? Moramo da gledamo svoje interese. Dosta smo mi ginuli za druge. Sačuvajmo odnose sa EU i sa Rusijom i Kinom, jer nas niko neće braniti ako oni (Rusija i Kina) prestanu da nas brane – rekao je Dačić.

On je podsjetio da je Rusija nekoliko nedjelja unazad insistirala na dogorvoru o bezbjednosnim uslovima.

– NATO je došao do zidina Kremlja, u tom pogledu se desila i kriza u Ukrajini, Rusija je očigledno imala bezbjednosne informacije da se sprema akcija slična “Oluji”, odnosno da Ukrajina želi vojno da osvoji teritoriju Luganska i Donjecka i na to je javno upozoravala – kazao je Dačić.

U tom pogledu Srbija se mora ponašati izbalansirano, kaže Dačić i dodaje da su sve dosadšnje izjave predsjednika Vučića bile državnički odmjerene i mudre.

– Mi danas ne znamo kako će se dalje odvijati ova situacija, mislim da će najveću cijenu platiti ukrajinski i ruski narod i da ne bi trebalo da se ratuje – rekao je Dačić.

– Više je trebalo raditi na pronalaženju rješenja, a ne da se ratuje zarad nekih trećih, jer nisam siguran da će ti treći mnogo pomoći Ukrajini – istakao je Dačić i apelovao na mir.

Ostavite komentar: