Dačić sa Lajčakom: U proteklim mjesecima došlo do zaoštravanja odnosa sa Prištinom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine da regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom da je Beograd konstruktivan partner, kao i da će nastaviti da se zalaže da se svi problemi rješavaju dijalogom.

On je svom sagovorniku prenio da je zbog prištinskog rukovodstva u proteklim mjesecima došlo do zaoštravanja odnosa i da tokom eskalacije nije bilo mjesta za bavljenje normalizacijom odnosa Beograda i Prištine.

– Niste imali vremena da se bavite ozbiljnijim pristupom, odnosno kako kažu glavnom temom – normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, nego su se svi bavili deeskalacijom, odnosno rešavanjem kriznih situacija. Takvih je sa Kurtijem bilo skoro svake nedelje – rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Lajčak je došao upravo sa željom da se stvore određeni uslovi da se nastavi dijalog.

– Želimo da se ispuni ono što je dogovoreno, da se realizuje potpisano u Briselskom sporazumu. Spremni smo da razgovaramo o svim pitanjima, čak i onima koji nam se ne sviđaju, s tim što se tačno zna šta su naše crvene linije – rekao je Dačić.

On je precizirao da pod crvenim linijima misli na realizaciju potpisanog, da nema članstva samoproglašenog Kosova u UN jer bi to bilo zaokruživanje njihove lažne nezavisnosti, kao i da nema fizičkog ugrožavanja srpskog naroda na Kosmetu, prenosi RTS.

Ostavite komentar: