Dačić: Najmanje pet zemalja suspendovaće priznanje Kosova do kraja godine

Završeno je učešće srpske delegacije, na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, na Generalnoj skupštini UN.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je bio dio delegacije, kaže da su bili veoma uspješni dani, jer su ostvareni svi ciljevi zacrtani prije Generalne skupštine. Sa velikom sigurnošću mogu da kažem da će najmanje pet zemalja suspendovati priznanje Kosova do kraja godine, poručio je Dačić.

Ivica Dačić je istakao da su predsjednik Vučić i on imali sastanke sa predstavnicima 92 zemlje i sa više od 20 međunarodnih i regionalnih organizacija. “U prosjeku smo imali 25–30 sastanaka dnevno”, dodao je Dačić.

“Efekat našeg boravka ovdje je veliki. Svima je postalo jasno da je Srbija ojačala svoj ugled i međunarodnu poziciju. I sam govor predsjednika Vučića bio je izuzetno dobro propraćen i primljen. Ostvaren je niz sastanaka sa najvažnijim zemljama svijeta i to je od velikog značaja za ojačanje našeg međunarodnog položaja”, naveo je Dačić.

Podsjetio je da je Vučić imao sastanke sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, njemačkom kancelarkom, ruskim ministrom Lavrovom. “Ovo govorim jer želimo da definišemo krug najvažnijih zemalja koje mogu da imaju veliku ulogu u daljem razvoju političke situacije u našem regionu, prije svega kada je riječ u odnosima s Prištinom”, tvrdi Dačić.

“Dakle, ostvareni su veoma važni sastanci za zemljama koje su vodeće u međunarodnoj zajednici gdje se vidjelo da postoji izuzetno razumijevanje. To se vidjelo i na sastancima sa predstavnicima američke administracije, ne samo sa predsjednikom Trampom, već i na sastancima sa Rikerom i Palmerom”, rekao je Dačić.

Ukazao je da je on imao priliku da srećne predsjednika Francuske Emanuela Makrona koji je sam rekao da čeka izbore na Kosovu i da će se onda aktivnije uključiti u rješavanje problema u odnosima sa Prištinom tj. u nastavak dijaloga.

“Makron mi je prenio da je izuzetno zadovoljan prijemom u Beogradu, izrazio sam mišljenje koje dijelimo predsjednik i ja, da je posjeta Makrona bila jedna od najboljih posjeta u posljednjih dvadesetak godina”, rekao je šef srpske diplomatije.

Naglasio je da je na sastanku sa Rusima sa njihove strane jasno iskazana podrška.

“Ja sam se sreo sa ministrom spoljnih poslova Njemačke, Kine, Francuske. Dakle sa najvažnijim zemljama, koje su bitne za tokove svjetske politike, imali smo izvanredne sastanke”, dodao je Dačić.

Ukazao je da je jedan od ciljeva bio da razgovaraju sa zemljama koje su priznale Kosovo, kako bi one preispitale svoje odluke. “Sa velikom sigurnošću mogu da kažem da će najmanje pet zemalja suspendovati priznanje Kosova do kraja godine”, rekao je Dačić.

“Cilj nam je bio i da osnažimo naše prijatelje da ostanu na tom principu nepriznavanja Kosova i da poštuju teritorijalni integritet Srbije i u tim sastancima smo dobili uvjeravanja da nikakve promjene stava neće biti. Svaki naš razgovor je bio i vezan i za Interpol i iz njih smo sigurni da Kosovo nema šanse da postane članica Interpola ni na ovom zasjedanju u Čileu”, rekao je Dačić.

Kada je riječ o regionalnim pitanjima, kako kaže Dačić, jedan od ciljeva je bio da se Srbija nametne sa svojim inicijativama kao regionalni faktor stabilnosti, pomirenja, kao lider u regionu.

“Mislim da je ideja koju je predsjednik Vučić lansirao u razgovorima sa Ramom i Zaevom o zajedničkom tržištu, ekonomiji, putovanjima bez pasoša – sve je to Srbija odavno predlagala, ali nije bilo dobrih političkih odjeka od strane nekih zemalja u regionu”, naveo je ministar.

Podsjetio je da je predsjednik Vučić upotrijebio slogan koji je bio moto svih naših političara između ostalih i kralja Aleksandar Karađorđevića – “Balkan balkanskim narodima”. “Time se želi reći da ukoliko bi balkanski narodi sami rješavali svoje probleme, bez negativnih uticaja sa strane, za sve nas bi bilo mnogo bolje”, objasnio je Dačić.

“Mogu da kažem da smo postigli izvanredan uspjeh, da smo dobro funkcionisali kao tim i da ćemo nastaviti sa ovakvom zajedničkom spoljnom politikom i uspješnim predstavljanjem naše zemlje i u narednom periodu”, izjavio je na kraju boravka u Njujorku šef srpske diplomatije.

 

Izvor:(RTS)Ostavite komentar: