Dačić na sastanku sa Varheljijem: Članstvo u EU je jedan od prioriteta spoljne politike Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić naglasio je na sastanku sa komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem da je članstvo u EU jedan od glavnih prioriteta spoljne politike Srbije i njeno strateško opredjeljenje.

U tom smislu, Dačić je istakao da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfra društva, te pozdravio današnje potpisivanje tri sporazuma, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

To su okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu između Srbije i Evropske komisije o pravilima sprovođenja finansijske pomoći EU Srbiji u okviru programa IPA tri, zatim sporazum o podršci migracijama i pristupu zdravstvenoj njezi, te sporazum o podršci EU Srbiji u upravljanju migracijama, jačanju sistema upravljanja migracijama i kontrole granica.

Dačić je rekao da Srbija nastavlja da radi na unapređenju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog povjerenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.

Varheji je rekao da je velika pažnja posvećena odnosima EU i Srbije i politici proširenja jer je članstvo u EU jedino pravo, dugoročno rješenje za mir i prosperitet.

On je istakao da bez angažmana obje strane dijalog Beograda i Prištine ne može biti uspješan.

Sagovornici su se saglasili da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, budući da je razgovor jedini pravi put za rješavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Dačić i Varhelji razmijenili su mišljenje o progresivnom usklađivanju vizne i spoljne politike Srbije sa EU, a šef srpske diplomatije naglasio je da je srpska strana spremna da sa evropskim partnerima radi po pitanju ilegalnih migracija i postepeno usklađuje svoju viznu i spoljnu politiku sa politikom EU.

Ostavite komentar: