Dačić i Grlić Radman: Važno je smanjiti razlike u stavovima Beograda i Zagreba

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Subotici da postoji niz pitanja oko kojih se Srbija i Hrvatska ne slažu, ali da je planiran niz sastanaka kako bi se analiziralo stanje i odredilo kako konkretno dvije strane mogu razvijati odnose.

„Smatramo da bez obzira što sigurno mislimo različito o nekim pitanjima iz naše prošlosti, moramo da tražimo načine i mehanizme za saradnju“, rekao je Dačić novinarima u Subotici nakon sastanka sa hrvatskim ministrom spoljnih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Srbija treba da odredi ko će biti nacionalni koordinator za saradnju i u narednom periodu uslijediće sastanak saradnika šefova diplomatija i ministarke za evrointegracije Srbije Tanje Miščević sa Grlić Radmanom u Zagrebu, a sve to, dodao je Dačić, treba da pripremi teren za bilateralni sastanak ministara spoljnih poslova.

„Sa željom da vidimo šta konkretno i operativno možemo da uradimo u razvoju naših bilateralnih odnosa i šta bi od toga bilo najbolje za naše gradjane i naše države“, rekao je Dačić.

On je dodao da je najveći pozitivan podsticaj i okvir za dalju saradnju sastanak u Davosu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, a pohvalio je i saradnju predstavnika Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Šefovi diplomatija nakon izjava nisu željeli da odgovaraju na pitanja novinara uz obrazloženje da su „suvišne riječi koje se izgovaraju prepreka za rješavanje nekih pitanja oko kojih je potreban dogovor“.

Dačić i Grlić Radman večeras će biti gosti tradicionalne manifestacije Bunjevaca u Vojvodini „Velikog prela“, a toj svečanosti prisustvovaće i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac i ministar Srbije za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov koji je i lider Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

 

 

 

 

Ostavite komentar: