Dačić Evropskoj uniji: Ubijedite ih

Ministar Ivica Dačić pozvao je članice EU da ubede vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz centralne Srbije i BiH kako bi se mogao obnoviti dijalog.

On je u Bukureštu, na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU i država kandidata, podsjetio da su takse od 100 odsto na snazi duže od dva mjeseca.

Tom odlukom prištinskih vlasti, ukazao je Dačić, krše se odredbe sporazuma CEFTA i onemogućavaju dalji razgovori.

“Stoga apelujemo na EU i njene države članice da ubede pojedine političke aktere u regionu Zapadnog Balkana, da jednostrani potezi nisu rješenje problema, već da je najvažnije da se vratimo dijalogu kao jedinom ispravnom putu koji treba da dovede do sveobuhvatnog rešenja”, istakao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Bukureštu, gdje je učestvovao na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU i država kandidata za članstvo, da je uverenje svih koji su na njemu učestvovali, da dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen i da takse na robu iz centalne Srbije i BiH treba da budu što prije ukinute.

“Niko se nije javio sa riječima opravdanja za jedan takav potez Prištine. Ali, generalno, svi smo na šteti zbog takvih nerauzmnih poteza i očekujemo da ovaj pritisak na Prištinu urodi plodom”, rekao je Dačić za Tanjug.

On je istakao da je tokom boravka u Bukureštu imao i niz bilateralnih sastanaka, između ostalog i sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Haikom Masom, kojeg je, kaže, upoznao sa situacijom i pozvao ga da dođe u Beograd.

Dačić je pojasnio i da svaki predsjedavajući EU jednom u svom mandatu, odnosno u šest mjeseci, organizuje sastanak sa ministrima spoljnih poslova zemalja kadnidata, poput današnjeg u Bukureštu, u organizaciji visoke predstavnice za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federike Mogerini i rumunskog predsedavanja EU.

Tema ovog sastanka je, kaže, bila malo specifičnija – odnosi EU i zemalja kandidata sa Kinom.

“Ja sam iznio naše stavove, koji se baziraju na strateškom partnerstvu sa Kinom i uvjerenju da to nije u suprotnosti sa evropskim putem Srbije. I svi drugi su govorili u tom tonu, imajući u vidu da postoji inicijativa ‘Pojas i put’, koja okuplja 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kinu. Sam sastanak je bio veoma korektan”, rekao je Dačić.

 

Izvor:(B92)

 Ostavite komentar: