Da se ne zaboravi! Obilježavanje Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji

Obilježavanje Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine počelo je večeras u Beogradu u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Komemorativnom programu u Kombank dvorani prisustvuju Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srbije Ana Brnabić, članovi Vlade Srbije i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Na današnji dan, prije 22 godine u 19.45 časova oglasila se prva sirena za vazdušnu opasnost u Srbiji koja je signalizirala početak NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Zemlje NATO-a napad su izvršile bez dozvole Savjeta bezbjednosti UN, a tokom 78 dana agresije korištena su ubojita sredstva zabranjena međunarodnim konvencijama, uključujući kasetne bombe i granate napunjene osiromašenim uranijumom. Uništeni su brojni privredni i infrastrukturni objekti.

Ukupna ratna šteta procijenjena je na više od 100 milijardi dolara, ne računajući neprocjenjivu štetu nanesenu prirodnoj sredini i dugoročne posljedice po zdravlje ljudi.

U velikim civilnim razaranjima, nezabilježenim u savremenoj svjetskoj istoriji, ubijeno je nekoliko hiljada ljudi, a više od 6.000 zadobilo ozbiljne povrede, koje su u velikom broju izazvale trajni invaliditet

Ostavite komentar: