Da mu dani što brže prođu: Majka sinu u zatvor slala filmove za odrasle i Cecine spotove

USKOK je u petak objavio da su na temelju krivične prijave PU varaždinske i u saradnji s Kaznionicom u Lepoglavi, donijeli rješenje o provođenju istrage protiv petoro hrvatskih državljana (1966., 1971., 1982., 1978., 1956.) zbog počinjenja krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja, podsticanja na zloupotrebu položaja i ovlaštenja te pomaganja u zloupotrebi položaja i ovlaštenja.

Kako piše “Jutarnji”, prijavljeni su Amir Mafalani, Armendo Musliu, Branka Mafalani (65), te dvojica zaposlenika zatvora.

Kako se navodi, Branka Mafalani je ta koja je Armendu Musliuu slala mobilni telefon sa SIM karticom i steroide, a svom sinu, Amiru Mafalaniju, slala je filmove za odrasle, spotove Cece Ražnatović te nove filmove i serije.

Prije nego bi sve to došlo do Mafalanija i Musliua, prošlo bi kroz ruke posrednika, a “Večernji” prenosi da su to bili osuđenici Dražen Dorčec i Dragan Jung.

Uskok navodi da se osnovano sumnja da je prvooptuženi, u periopdu od februara 2021. do januara 2022. godine, u Zagrebu i Lepoglavi, kao zaposlenik i ovlaštena osoba Kaznionice u Lepoglavi, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe i u skladu s prethodnim dogovorom s treće i četvrtooptuženim o unošenju nedozvoljenih predmeta u prostorije Kaznionice za određenu novčanu nagradu, nedozvoljeno unosio predmete u prostorije Kaznionice i predavao ih okrivljenicima iako je znao da je unos takvih predmeta unutar prostorija Kaznionice te njihovo posjedovanje od strane zatvorenika zabranjeno, s kojim dogovorom je petooptužena bila upoznata.

Tako je prvooptuženi, od neutvrđene osobe koju je odredio četvrtooptuženi, preuzeo mobilni telefon sa dvije SIM kartice te dvije papirne fascikle u kojima su se nalazile kapsule anaboličnog steroida te tvari za smirenje, dok je od petooptuženog preuzimao više preporučenih poštanskih pošiljki u kojima su se nalazili optički mediji s nelegalno snimljenim sadržajem, a koje je za potrebe trećeoptuženim, pripremala petooptužena i slala ih putem Hrvatske pošte. Nakon njihovog preuzimanja, prvooptuženi je koristeći se položajem službene osobe nedozvoljeno unosio predmete u prostorije Kaznionice i predavao ih zatvorenicima.

Osim toga, u periodu od avgusta do decembra 2021. u Lepoglavi, drugooptuženi, kao zaposlenik i ovlaštena službena osoba Kaznionice u Lepoglavi, s ciljem da pogoduje trećeoptuženom, a potencijalno i drugim zatvorenicima, u skladu s prethodnim dogovorom s trećeoptuženim o unošenju nedozvoljenih predmeta u prostorije Kaznionice, s kojim je bila upoznata i petooptužena, dostavljao dvojici zatvorenika neotvorene pošiljke koje su oni predavali trećeoptuženom, iako je znao da je unos takvih predmeta unutar prostorija Kaznionice i njihovo posjedovanje od strane zatvorenika zabranjeno.

Nakon što je u prostorijama Kaznionice preuzimao preporučene poštanske pošiljke u kojima su se nalazili DVD mediji s nelegalno snimljenim sadržajem, koje je na ime zatvorenika pripremala i putem Hrvatske pošte slala petooptuženas, prvooptuženi nije otvarao pošiljke i dostavljao ih u Odjeljenje osiguranja radi pregleda, već ih je koristeći se položajem službene osobe, neotvorene dostavljao zatvorenicima koji su ih potom predavali trećeoptuženom.

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog optuženog. Dvojica su ranije uhapšena u drugim predmetima.

Ostavite komentar: