Da li je ovo normalno ponašanje? Djeca se voze u automobilu – u otvorenom gepeku

Nema kraja Tik Tok izazovima i raznim ludorijama na beogradskim ulicama. A sinoć se na društvenim mrežama pojavio video snimak nastao na Dedinju na kome se vide djeca koja se voze u automobilu i to u otvorenom gepeku.

Na video-snimku koji je objavljen na Instagram stranici moj_beo_grad_ vidi se nekoliko tinejdžera koju se voze u otvorenom gepeku u blizini KBC “Dragiša Mišović” na Dedinju.

– Klinci se na Dedinju vozikaju u otvorenom gepeku. Mislim da ih je u gepeku troje i još pun auto unutra i “mnogo su kul” – piše u opisu snimka objavljenom na ovoj stranici.

Ostaje i dalje nejasno da li je ovo sporadičan slučaj nesavjesnog ponašanja tinejdžera, ili ipak novi Tik Tok izazov, zbog čega djeca ovo snimaju i objavljuju na društvene mreže kako bi imali što više lajkova i pregleda.

Alarm u Srbiji zbog opasnih TikTok izazova

TikTok izazovi ili sinonim za nevjerovatne poduhvate, često opasne po život, postali su nažalost interesantni tinejdžerima, iako je smrtnih slučajeva bilo i u Srbiji. Plavi kit, Momo, cimet izazov, nestanak na 72 sata, petoparac, izazov gutanja kapsula, samo su neki od opasnih izazova na društvenim mrežama u kojima učestvuju djeca.

Najnoviji je takozvani “car spotting” izazov. Nije, ipak, ovo jedini TikTok izazov koji ugrožava bezbijednost u saobraćaju – 2018. godine aktuelan je bio “kiki”, izazov da mladi izađu iz automobila u pokretu i igraju uz pjesmu poznatog američkog repera, piše RTS.

– Jedan od izazova je i da učenik osnovne škole leži na pješačkom prelazu i sačeka da se automobil približi u toj mjeri, da samo skoči i pretrči ulicu. To se odvija u večernjim satima, tako da vozač treba da bude ekstremno obazriv, jer ne očekuju da će neko iskočiti – ukazuje edukatorka za bezbednost djece na internetu Katarina Jonev Ćirković, piše Blic.

Smrtni slučajevi

Prije dvije godine, zbog prihvatanja Tik-tok izazova, preminula je desetogodišnja djevojčica u Italiji, koja je učestvovala u takozvanom izazovu onesvešćivanja. Smrtnih slučajeva bilo je i u Srbiji, kada je iste godine dječak pronađen mrtav u Rakovici.

– Djeca su podložna Tiktok izazovima, jer još nemaju razvijen prefrontalni korteks, neophodan za dobro rasuđivanje, promišljanje rizika i posljedica – objašnjava psiholog Leo Ivanišević.

Ističe i da djeca pogrešno tumače norme, jer kada vide da “svi” nešto rade onda to mora da je normalno.

Ostavite komentar: