Da li Hrvati za premijera žele Milanovića ili Plenkovića: Ovo su rezultati prve ankete

18.03.2024. | 09:47

Prema prvoj anketi Agencije Ipsos, nakon što je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović najavio da će predvoditi opozicionu SDP na predstojećim parlamentarnim izborima, pokazala je da će na biračka mjesta sigurno izaći čak 69 odsto biračkog tijela, dok je samo šest odsto reklo da sigurno neće izaći na birališta.

Prema ovoj anketi koju je objavio hrvatski portal Dnevnik, čak 86 odsto izražava čvrstu ili malo manje čvrstu volju da izađe na izbore, što bi bila zaista visoka izlaznost u odnosu na prethodne parlamentarne izbore održane 2020. godine, kada je na birališta izašlo malo manje od polovine građana sa pravom glasa.

Od onih koji su se izjasnili da izlaze na izbore, 32 odsto želi za premijera aktuelnog šefa države Zorana Milanovića, a 30 odsto Andreja Plenkovića.

Portal navodi da je ova prednost u okviru statističke greške s obzirom na to da u ovom istraživanju ona iznosi četiri odsto. Istraživanje je pokazalo da više od polovine anketiranih, 54 posto, vjeruje da Milanović treba da odstupi s mjesta predsjednika Republike prije ulaska u izbornu trku na parlamentarnim izborima, koji će biti održani 17. aprila.

Ipak, čak jedna trećina ispitanih – dakle 33 odsto – smatra da ne treba, a 13 odsto nema stav o ovom pitanju.

HDZ je i dalje na prvom mjestu sa 27,3 posto podrške ispitanih, drugi je SDP koji je sada na 22,6 posto podrške.

Most i Možemo! dijele treće mjesto sa 8,7 odsto podrške, Domovinski pokret je na 7,9 posto. Anketa je sprovedena među 604 građana Hrvatske.

Milanović je u petak saopštio da će ući u izbornu trku na parlamentarnim izborima i da će predvodi najuticajniju opozicionu SDP, čiji je ranije bio lider. Milanović je saopštio da prethodno neće podnijeti ostavku na predsjedničku funkciju, a o ustavnosti te odluke danas će odlučiti hrvatski Ustavni sud.