Crnu Goru trese najžešća kriza od smjene Milovog režima: Gdje je izlaz iz „slijepe ulice“

Poslije sedam mjeseci od pada vlasti Mila Đukanovića, Crna Gora je ušla u prvu ozbiljnu političku krizu, sada i zvaničnim prijedlogom Zdravka Krivokapića, da od Skupštine zatraži smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegovog stava o Srebrenici.

Izlaz iz „slijepe ulice“ se ne nazire, a unutar vlasti se otvorila ogromna pukotina po ovom pitanju.

Poslije jučerašnje najave premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da će svoj prijedlog uputiti parlamentu, formalna inicijativa za smjenu Leposavića stigla je u najviši zakonodavni organ.

Crnu Goru trese politička kriza zbog smjene Leposavića

Ministar pravde Vladimir Leposavić odbio je da da ostavku na zahtjev premijera, pa se u crnogorskoj političkoj javnosti tumači da je tako poljuljao i integritet predsjednika Vlade. S druge strane, inicijativi za njegovu smjenu protivi se dobar dio vladajuće koalicije.

Demokratska Partija Socijalista organizovala je peticiju za smjenu koju je podržalo trinaest partija, između ostalih, Bošnjačka stranka, Socijaldemokrate Crne Gore i Albanska lista.

Lider URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ranije je rekao da se u Srebrenici dogodio genocid i da ko to ne razumije “nije mu mjesto na državnim funkcijama”.

S druge strane, Demokratski Front je kategorički protiv smjene ministra pravde, kao i konzervativna Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija i Prava Crna Gora. Demokrate su za smjenu, ali bez rušenja ministra uz pomoć DPS-a.

I narod u Crnoj Gori je u ponedjeljak, izlaskom na ulice više gradova i blokadom puteva pokazao šta misli o prijedlogu za smjenu ministra pravde.

Utisak je da je premijer pred teškim izazovom – većinu za smjenu Leposavića može da obezbijedi jedino uz pomoć ljutih rivala iz DPS što ga ne bi dovelo u lagodnu političku poziciju. Sa druge strane, ako ne obezbijedi većinu, kruni sopstveni politički legitimitet.

Krivokapić i “branio” ministre

A šta gubi ili dobija Crna Gora i u kom pravcu će se dalje kretati, pitali smo novinara iz Podgorice Matiju Nikolića.

On podseća da je tadašnja opozicija u Podgorici prilikom formiranja nove vlasti, potpisala sporazum kojim se obavezala da neće pokretati postupke izmjene državnih simbola i himne, ali i da neće pokretati postupak za povlačenje priznanja Kosova.

“To je ono na šta su mnogi pristali, posmatrajući sporazum kao gorak i opor zalogaj, ali su mnogi pristali, samo da se ne desi povratak Mila Đukanovića i DPS-a. Važno je da se podsjetimo da je Zdravko Krivokapić nekoliko puta “odbranio” svoje druge ministre poslije sličnih medijskih napada, ministra prosvjete Vesnu Bratić, ministra zdravlja Borovinić Bojović, ali i načelnika Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića”.

I rekonstrukcija u igri

Na pitanje, šta će sada učiniti Krivokapić, da li je realna opcija da dođe do rekonstrukcije ili možda i do smjene Vlade, naš sagovornik kaže, nije lako procijeniti.

On dodaje da je interesantno kako su se oglasile Demokrate preko svog istaknutog funkcionera Borisa Bogdanovića.

“Rekli su da je Leposavić definitivno napravio propust, da oni neće da ga čuvaju od propusta koji je napravio, ali da sa druge strane ne žele da glasaju zajedno sa DPS. U ovoj situaciji, moguće je da će Skupština Crne Gore imati većinu za smjenu ministra Leposavića. Tu dolazimo praktično u situaciju o kojoj se odavno govorilo, a to je kohabitacija, da će u izvjesnom trenutku, za izvjesne stvari, čak i DPS moći da glasa”.

Iako je nekoliko njenih manjih koalicionih partnera reklo da će glasati za smjenu Leposavića, Demokratska Partija Socijalista još se nije izjasnila šta će učiniti povodom Krivokapićeve inicijative.

“Oni bi, u slučaju da se za to odluče, morali da glasaju za ono što predlaže Zdravko Krvokapić – njihov direktan oponent”, objašnjava Nikolić.

Srebrenica jača od reformi

On dodaje da je pitanje Srebrenice politička priča koja je mnogo pomogla DPS-u da skrene pažnju sa mnogih stvari, iako je javnost u Crnoj Gori tražila da reforme počnu mnogo brže da se odvijaju.

“Jasno je da je u ovoj situaciji svima prihvatljivija svaka druga opcija, samo ne ta da se DPS vrati na vlast. I Demokratski Front, koji je važan činilac, iznio je kategoričan stav da neće glasati za smjenu Leposavića, šta će dešavati, teško je reći”.

Matija Nikolić za Sputnjik kaže da je od juče na društvenim mrežama opet jako aktuelna izjava jednog od lidera DF-a Nebojše Medojevića koja objašnjava suštinu krize iz koje je teško izaći;

“Rekao je da će u ovoj Vladi biti mnogo Srba, ali da niko neće smjeti da djeluje srpski. U to niko nije želio da povjeruje, ali smjena ministra Leposavića bi mogla biti jasan dokaz da u ovoj Vladi ima Srba, ali da političke stvari koje ih opredjeljuju, neće moći da budu ispunjene“.

Nikolić na kraju razgovora za Sputnjik dodaje da u ovoj krizi treba imati na umu i kakav je stav naroda koji se, pored epidemioloških mjera okupio i podržao Leposavića.

 

 

Ostavite komentar: