Crna Gora ukinula policijski čas, kafići rade do ponoći

Zdravstvene vlasti Crne Gore ublažile su u nedjelju epidemiološke mjere u zemlji, ukinule policijski čas u opštinama na sjeveru a ugostiteljskim objektima u cijeloj Crnoj Gori dozvolile rad do ponoći.

Istovremeno je broj zaraženih u drugom talasu epidemije narastao na gotovo dvije i po hiljade, što je sedam puta više nego u prvom talasu

.U pet opšina na sjeveru Crne Gore do danas su vredile stroge mjere koje su zabranjivale rad kafića i restorana, propisivale zabranu okupljanja više od dvije osobe, a policijski čas počinjao je u 19 sati. Kako broj oboljelih na tom području posljednjih dana “stagnira”, zdravstvene vlasti odlučile su da ublaže mjere koje su uvedene početkom jula.

“Privremene mjere protiv širenja koronavirusa u opštinama Sjeverne regije, dale su rezultate prije svega u stagnaciji stope novoobolelih, čime su se stekli uslovi za ukidanje pojedinih mjera sa ciljem normalizacije života u interesu privrede”, saopšteno je iz crnogorske vlade dok je istovremeno istaknuto da nošenje maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru ostaje obaveza svih stanovnika Crne Gore starijih od sedam godina.

Takođe, ugostiteljskim objektima u cijeloj Crnoj Gori dozvoljeno je da rade od 6 do 24 sata, što je do danas bilo dozvoljeno jedino ugostiteljima na crnogorskoj obali.

Novim mjerama dopuštena je organizacija takozvanih živih nastupa u kafićima i restoranima, ali uz stroga pravila koja predviđaju između ostalog i distancu od dva metra između muzičara, obavezno nošenje maski za članove benda osim pjevača i muzičara koji sviraju duvačke instrumente, fizičku udaljenost između benda i gostiju od 4 metra, a prisutnim gostima zabranjen je ples.

Crnogorski estradni izvođači pozvali su prošle nedjelje crnogorsku vladu da dozvole žive nastupe, ukazujući već mjesecima da ne mogu da zarade novac novac neophodan za život.

Crnogorska vlada donijela je odluku da se od ponedjeljka službenicima u organima izvršne vlasti pri ulasku u zgrade Javne uprave mjeri temperatura, dok su „voditelji organa javne uprave zaduženi da ne dozvole ulazak zaposlenima u službene prostorije bez zaštitne maske“.

 

Izvor:(Nova.rs)

 

 

Ostavite komentar: