Crna Gora: Turisti oboljeli od kovida biće liječeni o trošku države

07.05.2021. | 22:04

U susret turističkoj sezoni u Crnoj Gori finalizovani su zdravstvenii protokoli, a Vlada je donijela odluku da se stranim turistima koji se razbole od kovida za vrijeme boravka u toj zemlji omogući bolničko liječenje o trošku Crne Gore.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je na konferenciji za novinare da će zdravstveni protokoli naredne sedmice biti distribuirani turističkoj privredi i ambasadama, i biće i na engleskom i ruskom jeziku.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je rekla da su se potrudili da pojednostave protokol i da će turistima biti objašnjeno kako da se ponašaju ako osjete simptome kovida ili se zaraze kovidom, prenose “Vijesti”.

– Vlada je donijela odluku da se turisti, koji se razbole od kovida-19 za vrijeme boravka u Crnoj Gori i budu bolnički zbrinuti, liječe o trošku države – rekla je ona.

PCR testiranje će se, u slučaju da je turistima potrebno za povratak u svoju zemlju, nesmetano obavljati u Crnoj Gori na dva paralelna načina – jedan će biti organizovan uz pomoć Instituta za javno zdravlje Crne Gore i vršiće se besplatno, a turisti će imati na usluzi i mogućnosti izrade testova i u privatnim laboratorijama, dodala je ministarka.

Svi hotelijeri će 10 odsto kapaciteta namijeniti za eventualne slučajeve obolijevanja od kovida-19, najavila je takođe Borovinić Bojović.

Na snazi ostaje mjera o ulasku u Crnu Goru bez testa državljanima Srbije, Hrvatske, BiH, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Albanije.