Crna Gora pustila u rad servis “Kamere na graničnim prelazima”

U rad je pušten servis Ministarstva unutrašnjih poslova „Kamere na graničnim prelazima“. Građani od danas mogu, u svakom trenutku, da se informišu kakvo je stanje na graničnim prelazima i da, shodno tome, planiraju svoje putovanje.

Ovaj servis omogućava vizuelni prikaz ulaza i izlaza sa graničnih prelaza iz dvije trake – dolazne i odlazne.

U ovom trenutku, kamere su instalirane na šest najfrekventnijih graničnih prelaza tj. moguće je vidjeti trenutno stanje na graničnim prelazima Božaj i Sukobin prema Albaniji, na GP Vraćenovići i Sitnica prema Bosni i Hercegovini, na GP Dračenovac i Dobrakovo prema Srbiji, na GP Debeli Brijeg prema Hrvatskoj. Takođe, u planu je da uskoro bude pušten u rad sistem za još dva granična prelaza – Šćepan Polje i Ranče.

Snimcima sa kamera je moguće pristupiti kako sa računara, tako i preko mobilnih telefona, uz korišćenje mobilnog interneta ili WiFi signala. Video strimovi se učitavaju u HTML5 plejeru, što znači da nije potrebna dodatna aplikacija. Dovoljno je samo “kliknuti” na željeni granični prelaz i sačekati da se učita video.

Implementacija sistema za vizuelno i pravovremeno informisanje javnosti o intenzitetu saobraćaja na graničnim prelazima je od posebnog značaja tokom ljetnje turističke sezone. Cilj je da se olakša kretanje preko graničnih prelaza kako građanima Crne Gore, tako i gostima koji borave u toj zemlјi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u kontinuitetu preduzima aktivnosti na unapređenju elektronskih usluga, kako bi bili još efikasniji servis građanima i opravdali njihovo povjerenje.Ostavite komentar: