Crna Gora prodaje državljanstva: Da li će Albanci biti glavni kupci

Svako ko ima između 100.000 i 450.000 evra na računu moći će da postane državljanin te zemlje.

Crna Gora je počela da primjenjuje odluku Vlade o ekonomskom državljanstvu, koja omogućava zainteresovanim stranim investitorima da dobiju crnogorski pasoš ulaganjem u razvojne projekte.

Ekonomsko državljanstvo biće dostupno za najviše 2.000 investitora, a program preko kojeg može da se ostvari trajaće tri godine.

Za crnogorsko državljanstvo može da aplicira stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kog je agent za ocjenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje, uključujući dokaz o poreklu novca namenjenog za uplatu i ulaganja u skladu s odlukom, javlja agencija „Anadolija“.

Investitor može da stekne crnogorsko državljanstvo na nekoliko načina, a jedan od njih je prijem na osnovu posebnog programa ako je na račun uplatio 100.000 evra za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave.

Takođe, državljanstvo može da se stekne i ako je na račun uplatio najmanje 450.000 evra za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorskoj regiji, odnosno iznos od 250.000 evra za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernoj ili središnjoj regiji Crne Gore, pšrenosi “Sputnik“.

Novac će biti uplaćivan u poseban fond iz kojeg će se finansirati izgradnja infrastrukture u manje razvijenim opštinama, pre svega na severu države.

Odlukom je precizirano da će kontrolu uplata nadzirati nezavisni revizor.

Foto:(Aleksandar Milačić / Sputnik)

 Ostavite komentar: