Crna Gora i večeras na nogama! Ne smiruje se revolt vjernika zbog spornog zakona

26.08.2020. | 21:55

 U više gradova u Crnoj Gori i večeras je veliki broj vjernika učestvovao u litijama u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, na kojima su okupljeni nosili trobojke i crkvene zastave, te krstove i ikone.

Vjernici su se okupili večeras u Nikšiću, Danilovgradu, Budvi, Mojkovcu, Bijelom Polju, Pljevljima, Beranama, Herceg Novom, u znak protesta zbog zakona koji predviđa oduzimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i njenim eparhijama u Crnoj Gori. Više hiljada vjernika u Nikšiću okupilo se kod Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, odakle su prošetali centrom grada, noseći zastave, trobojke, krstove, uzvikujući “Milo, lopove!” i “Gotov je!”.

Večerašnju litiju predvodili su epski pjesnici, među kojima jedan od najvećih živih epskih pjesnika Slavko Perošević, koji se kratko obratio okupljenima, a sa svojim Nikšićanima bio je i biznismem i veliki dobrotvor SPC Miodrag Daka Davidović.

Nakon litije u Beranama, građani su se okupili ispred manastira Đurđevi stupovi, a NJegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pozvao je narod da izađe na izbore 30. avgusta i da u miru smijeni vlast koja je uvela bezakonje.

Pljevljaci su večeras nosili barjak sa likom poginulog pripadnika nekadašnje JNA Predraga Peđe Leovca, junaka sa Košara, koji je položio život u odbrani srpskih pravoslavnih svetinja, na svetom Kosovu i Metohiji.

Litiju je posebno krasila i monumentalna slika patrijarha Varnave /Rosića/ – simbola otpora i borbe za pravoslavlje, koji je, na kraju, i položio svoj život za odbranu svetinja, prenosi crnogorski portal “In4s”.

Večeras je i veliki broj građana Bijelog Polja izašao da podrži SPC u odbrani svetinja, noseći ikone, trobojke, pjevajući rodoljubive pjesme o Kosovu i Metohiji i srpskim junacima, a na čelu svečane litije bila su djeca sa ikonama.

Znatan broj vjernika, predvođenih djecom koja su nosila ikone i krstove sa trobojkama, izašao je i na ulice Mojkovca. Molitvenom litijom iskazali su protest protiv antiustavnog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, a djeca, koja su nosila ikone, skandirala su “Ne damo svetinje!” i “Radujte se, Mojkovčani”.

U litijama podrške viorile su se srpske zastave, crkveni barjaci i u Danilovgradu, Budvi i Herceg Novom.