Crna Gora “aminovala”: Matičari prošli obuku za sklapanje LGBT brakova

Zakon o Sklapanju LGBT brakova u Crnoj Gori stupa na snagu 15. jula, a počeće da se primjenjuje sa zakašnjenjem jer lokalne samouprave kasne sa pripremom dokumentacije za upis sklopljenih partnerstava, piše Radio Slobodna Evropa.

Osim toga, potrebno je usklađivanje 26 zakona, sa osnovnim, Zakonom o životnom partnerstvu, koje Vlada još nije uputila parlamentu na usvajanje. Parovi za sada mogu samo da zakažu termin kod matičara.

Da li Vi, Dejane*, uzimate ovdje prisutnog Nikolasa za svog zakonitog životnog partnera? – pitanje je koje bi uskoro Žana Kapa, matičarka iz Budve, trebalo da postavi tom paru.

Formalno to će biti moguće kada Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, usvojen 1. jula prošle godine, a koji predviđa da LGBT osobe mogu da sklapaju istopolnu zajednicu bez mogućnosti usvajanja djece, stupi na snagu.

Dejan i Nikolas iz Belgije u emotivnoj vezi su više od deset godina. Dejan kaže da još toliko čeka da Crna Gora usvoji, a potom i doslijedno primjeni, Zakon o istopolnom partnerstvu. Jedan su od najmanje 20 parova iz Crne Gore koji čekaju da im se omogući da se vjenčaju.

“Bez zakona jesam srećan sa partnerom kojeg imam pored sebe, srećan zbog naše ljubavi ali nam fali sloboda, propisana zakonom”, kaže Dejan.

Dodaje da im je najveći problem administracija, odnosno to što nemaju „pravno – imovinsku slobodu“.

“Konkretno, ukoliko se nekom od nas dvojice bilo šta dogodi, ovaj drugi nema prava da naslijedi ništa od onoga što smo skupa stekli, zajedničkim životom i radom”, navodi Dejan.

Ostavite komentar: